Piątek, 23 marca 2018
Rewolucyjna książka o paradoksie roślin!

Uważamy rośliny za naszych sprzymierzeńców, ponieważ nas karmią, sami jednak jesteśmy przez nich uważani za wrogów. Potrzebne nam pokarmy mają własne sposoby obrony przed szkodnikami. To nie żart – pewne warzywa i owoce, które podtrzymują nas przy życiu, zawierają szkodliwe substancje.

Lektyny to białka złożone, występujące w organizmach roślinnych i zwierzęcych. Najbardziej sławną – a raczej niesławną – lektyną jest gluten. Jest ich jednak dużo więcej. Lektyny potrafią zakłócać wymianę informacji między komórkami, bądź w inny sposób wywoływać reakcje zapalne i sprzyjać tyciu.

Ich przeznaczeniem jest skuteczne osłabienie wroga. Musimy wobec tego zredefiniować pojęcie zdrowej żywności, co powinno wiązać się z ograniczeniem spożycia produktów o wysokiej zawartości lektyn. Dr Steven R. Gundry szczegółowo opisuje sposoby walki z lektynami w rewolucyjnej książce Roślinne kłamstwo, w której omawia paradoks roślin i proponuje skuteczne sposoby modyfikacji nawyków żywieniowych.

Rewolucyjna teoria, która rzuca nowe światło na zagrożenia ukryte w pozornie zdrowych produktach roślinnych

Wszyscy dobrze wiedzą, że warzywa i owoce to samo zdrowie. Wszyscy też słyszeli o glutenie – białku znajdującym się w pszenicy, które jest przyczyną poważnych dolegliwości z celiakią na czele. W Roślinnym kłamstwie doktor Steven Gundry ujawnia, że gluten jest zaledwie jednym z wielu toksycznych białek roślinnych występujących pod nazwą lektyn.

Lektyny znajdują się nie tylko w ziarnach, ale też w produktach bezglutenowych uważanych powszechnie za zdrowe, w tym w wielu warzywach i owocach, orzechach i produktach mlecznych. Zawarte w nasionach, ziarnach, skórkach i liściach roślin, zostały zaprojektowane tak, aby chronić je przed drapieżnikami, również przed ludźmi. Po spożyciu wywołują rodzaj chemicznej walki w ciele człowieka, powodując reakcje zapalne, które odpowiadają za tycie i poważne schorzenia.

Dlatego dieta oparta na produktach roślinnych jest często nieskuteczna, ma nietrwałe efekty, a mimo jej stosowania pojawiają się bóle głowy, nadciśnienie, zaburzenia trawienia i wiele innych dolegliwości.

Dzięki tej książce dowiesz się, które produkty roślinne są szkodliwe, które możesz spożywać w niewielkich ilościach oraz jak przygotowywać warzywa i owoce tak, by nie szkodziły twojemu zdrowiu. Znajdziesz w niej także pełną listę żywności zawierającej lektyny, skuteczny plan żywieniowy oraz przepisy na pyszne dania, dzięki którym poprawisz pracę jelit, osiągniesz idealną wagę i pozbędziesz się uporczywych dolegliwości.

Przeczytaj fragment książki >>TUTAJ
Zamów swój egzemplarz >>TUTAJ

Dane szczegółowe:
Autor: Steven R. Gundry, MD
Tłumaczenie: Juliusz Poznański
Cena: 44,90 zł
Wydawnictwo: Vivante
ISBN: 978-83-65442-33-8
Objętość: 456 stron
Oprawa: miękka ze skrzydełkami

Podaj dalej