Wtorek, 23 kwietnia 2019
Aukcja w Krakowskim Antykwariacie Naukowym

Krakowski Antykwariat Naukowy 11 maja przeprowadzi aukcję starych książek. Jak informuje Janusz Miliszkiewicz, znany ekspert rynku sztuki, w artykule zatytułowanym „Polak gwiazdą francuskiej kuchni”, jaki zamieściła „Rzeczpospolita” z 18 kwietnia w syklu „Moja Kolekcja”, najbardziej interesującymi pozycjami będą dawne książki kucharskie.
Od 2 tys. zł będzie licytowane liczące 522 strony dzieło Anny Ciundziewickiej o intrygującym tytule „Gospodyni litewska czyli nauka utrzymywania porządnie domu i zaopatrzenia go we wszystkie przyprawy, zapasy kuchenne, apteczkowe i gospodarskie, tudzież hodowania i utrzymywania bydła, ptactwa i innych żywiołów, według sposobów wypróbowanych i doświadczonych, a zarazem najtańszych i najprostszych”, wydane w 1888 roku przez oficynę Gebethner i Wolf.
Przebojem aukcji będzie też 22 wydanie z 1913 roku poradnika Lucyny Ćwierciakiewiczowej „Jedyne praktyczne przepisy konfitur, likierów, marynat, ciast i.t.p.” w cenie wywoławczej 600 zł. Od tej samej kwoty będzie licytowana słynna książka tej samej autorki zatytułowana „365 obiadów” – wydanie 20. opublikowane we Lwowie w 1907 roku.
Kolejne książki wystawione na aukcję to: Franciszka Machnikowskiego „Toast polski wierszem i prozą, czyli zbiór mów przy uroczystościach wszelkiego rodzaju jako też przy wesołych, ważniejszych zebraniach, przy obchodach jubileuszowych i.t.d.” z ceną wywoławczą 120 zł oraz Walburgi Fójcikowej „Nasza kuchnia” wydana w 1937 roku w czeskim Teresinie przez Związek Niewiast Katolickich.
Dawne książki kucharskie stanowią dobra lokatę. Autor artykułu stwierdza, że „oryginalnych starych poradników nigdy nie przybędzie. Zawsze będą rzadkimi, poszukiwanymi białymi krukami. Zyskiem jest już sama lektura, nawet jeśli ktoś nie gotuje”. Przypomina też, że „do dziś miłośnicy sztuki kulinarnej wspominają, jak w maju 2014 roku Krakowski Antykwariat Naukowy wystawił kolekcję kilkudziesięciu zabytkowych książek kucharskich. Większość z nich wylicytował jeden kolekcjoner”.
Jednak zdarzają się okazje i nie wszystkie książki kucharskie osiągają wysokie senny. Jak podaje Janusz Miliszkiewicz, podczas wspomnianej aukcji z 2014 roku za okazyjną cenę 300 zł (przy 120 zł ceny wywoławczej) kupiono książkę słynnego we Francji legendarnego polskiego gastronoma Edwarda Pomian Pożerskiego (1875-1964) – przekład na polski setnego (!) wydania francuskiego z 1936 roku. Autor artykułu informuje przy tym, że przywieziona z Francji kolekcja dzieł tego autora przechowywana jest w Muzeum im. Przypkowskich w Jędrzejowie.
Janusz Miliszkiewicz zwraca jeszcze uwagę na szczególną pozycję wystawioną na zbliżającej się aukcji w Krakowie. Jest to „Statut Kaliski” ilustrowany przez Artura Szyka „luksusowy druk w ograniczonym nakładzie 500 numerowanych egzemplarzy”. Jak czytamy, druk ten nazywany jest „złotą księgą polskiego judaizmu” i dedykowany był marszałkowi Józefowi Piłsudskiemu. Artur Szyk (1894-1951) był światowej sławy grafikiem, dzisiaj całkiem zapomnianym w kraju.

Podaj dalej
Autor: (fran)