szukanie
zaawansowane
 

Książka kulinarna

Poniedziałek, 5 marca 2012
Bestseller z zakonnej kuchni
Blisko 2 mln książek s. Anastazji
Do sprzedaży trafiła właśnie najnowsza - siódma już - książka kucharska sygnowana nazwiskiem s. Anastazji Pustelnik FDC - zatytułowana 蕟 przysmaki siostry Anastazji"...
dodaj komentarz
Wtorek, 7 lutego 2012
"Dania jednogarnkowe"
Książka kucharska od wydawnictwa G+J Książki
Chcesz nakarmić w zwykły dzień czteroosobową rodzinę, wydać w weekend przyjęcie, przygotować posiłek dla siebie lub dwojga osób? W książce Minga Tsai i Arthura Boehma znajdziesz inspirację do zrobienia zdrowych, prostych i niedrogich – choć wyjątkowo smacznych – dań jednogarnkowych...
dodaj komentarz
Poniedziałek, 2 stycznia 2012
„Stół jaki jest...” w Radiu Kraków
W interpretacji Andrzeja Grabowskiego
W styczniu na antenie Radia Kraków książkę felietonisty Wojciecha Nowickiego będzie czytał i interpretował aktor Andrzej Grabowski. Za reżyserię odpowiada jego brat Mikołaj Grabowski.
dodaj komentarz
Piątek, 23 grudnia 2011
Wydawnictwo Literackie 2011
Podsumowanie roku
"W 2011 roku nakładem Wydawnictwa Literackiego ukazały się 234 tytuły, w tym 129 nowości oraz pięć audiobooków. Nakład wszystkich wydanych książek wyniósł 1 373 190 egz." - poinformowała oficyna...
dodaj komentarz
Piątek, 16 grudnia 2011
Kulinarne G+J
Zupy, kuchnia włoska, smaki świata...
Gotować może każdy! Sięgnij po bestsellerowe książki G+J wybitnych mistrzów kuchni z całego świata, nagradzane prestiżowymi nagrodami...
dodaj komentarz
Piątek, 18 listopada 2011
Świat aromatów i przypraw
Kulinarna nowość MAK Verlag

Sekret dobrej kuchni tkwi w przyprawach i w aromacie. Pikantny i cierpki, ostry, słodko-kwaśny, a może z akcentem regionalnym, śródziemnomorskim albo azjatyckim – efekt końcowy zawsze zależy od właściwie dobranych składników przyprawowych! Dzięki nim w najrozmaitszy sposób można  modyfikować  przepisy podstawowe i uszlachetniać smak zupełnie prostych potraw...

dodaj komentarz
Czwartek, 17 listopada 2011
"Sosy" Petera Auera
Smakowita nowość od MAK Verlag
"Lepiej bez sosu, niż ze złym sosem" - tak brzmi credo wykwintnej kuchni. Na co dzień podczas gotowania powinna królować zasada, że dobry sos idealnie uzupełnia przygotowywane danie, wydobywa z niego pełnię aromatu oraz nadaje doskonały smak...
dodaj komentarz
Wtorek, 15 listopada 2011
„Ryby z naszych rzek i jezior”
Seria „Kuchnia smakosza” od MAK Verlag
Świadomy wybór. Pstrąg, karp i szczupak z wykorzystywanych od wieków rodzimych zasobów gwarantują najwyższą świeżość ze względu na krótki czas transportu i pomagają chronić nadmiernie eksploatowane morze...
dodaj komentarz
Poniedziałek, 7 listopada 2011
"Przepisy z mojego ogrodu" duetu Anna Applebaum-Sikorska i Danielle Crittenden
Premiera - 16 listopada!
Anna Applebaum-Sikorska, pisarka, felietonistka „The Washington Post”, laureatka Nagrody Pulitzera zamieszkała wraz z mężem, Radosławem Sikorskim, w XIX-wiecznym dworku w Chobielinie. Tu uprawia swój warzywny ogród i gotuje nie tylko dla rodziny, ale także dla przyjaciół i znamienitych gości z zagranicy. Wraz z przyjaciółką, Danielle Crittenden, postanowiła napisać książkę o polskiej kuchni. Z finezją i fantazją uzupełniła tradycyjne potrawy o nowe składniki, czerpiąc to co najlepsze z kuchni świata. Kulinarny powrót do przeszłości połączony z nowatorskim i twórczym spojrzeniem sprawił, że polskie dania zyskały na smaku, a także na lekkości...
dodaj komentarz
Środa, 26 października 2011
"Pasja smaku. Gordon Ramsay"
Piekielna Kuchnia w wydawnictwie Publicat
Gordon Ramsay jest gospodarzem programu telewizyjnego Hell`s Kitchen (Piekielna Kuchnia). Wydawnictwo Publicat opublikowało właśnie jego "Pasję smaku"...
dodaj komentarz
Piątek, 23 września 2011
„Grzegorz Łapanowski smakuje”
Kulinarna rewelacja wydawnictwa G+J Gruner + Jahr
To książka o pasji, o miłości do jedzenia i karmienia bliskich. O jedzeniu i potrawach. Poniekąd także o tych, którzy wytwarzają to, co dla kucharzy najważniejsze – produkty...
dodaj komentarz
Środa, 21 września 2011
"Wielka księga kucharska. Gotujemy w domu". 1000 przepisów!
Kulinarna nowość wydawnictwa Publicat
Ponad 1000 przepisów na 640 stronach: najlepszy przewodnik dla gotujących w domu! Tytuł odniósł sukces na świecie (jedna z recenzji: "Książka pełna prostych, przepysznych przepisów, które mam ochotę natychmiast wypróbować...")...
dodaj komentarz
Piątek, 16 września 2011
"Zupy. Ponad 100 przepisów na smaczne, inspirujące zupy"
Nowość wydawnictwa G+J

Zupy są absolutnie wyjątkowe. To bardzo wygodne pożywienie, zdolne zaspokoić apetyt każdego, bez względu na grupę wiekową, i stosowne na każdą okazję. Są zupy, które przyrządza się w ekspresowym tempie, są i takie, które wymagają powolnego gotowania, te na lato i te na zimę...

dodaj komentarz
Wtorek, 21 czerwca 2011
„Dieta paleo”
Premiera 29 czerwca!
W Stanach Zjednoczonych słowo „paleo” weszło do kultury masowej. Dieta zdobyła popularność nie tylko u zwolenników odchudzania, ale i sportowców oraz  lekarzy, a także dietetyków, którzy zaakceptowali ją ze względu na jej szeroki wpływ terapeutyczny. Istnieje bardzo niewiele chorób przewlekłych, które nie reagują pozytywnie na „dietę przodków”...
dodaj komentarz
Czwartek, 17 lutego 2011
„Dieta italiana”
1000 zdrowych włoskich przepisów!

Zdrowe włoskie potrawy ze świeżych składników! Włosi cieszą się dobrym zdrowiem i zachowują szczupłą sylwetkę, nie rezygnując przy tym ze smacznego jedzenia. Udaje im się to dzięki radości ze wspólnych posiłków, podczas których rozkoszują się potrawami śródziemnomorskimi. Ich składnikami są świeże ryby, chude mięso, rośliny strączkowe, oliwa oraz owoce i warzywa. Przestaw się na zdrową kuchnię włoską!...

dodaj komentarz
Czwartek, 18 listopada 2010
Spóźniony protokół
Nagrodzono najsmaczniejsze książki
Jan Akielaszek, właściciel wrocławskiej Oficyny Wydawniczej W kolorach tęczy, przekazał nam protokół datowany 8 września z posiedzenia jury Targów Książki Kulinarnej, jakie odbyły się w dniach 11-16 września w Poznaniu w ramach Międzynarodowych Tagów Poznańskich Polagra 2010.
dodaj komentarz
Wtorek, 9 listopada 2010
Nie zapominajmy o tradycji
Premiera nowej książki Marleny de Blasi

„Smaki południowej Italii” to tytuł najnowszej książki bardzo lubianej w naszym kraju autorki - Marleny de Blasi. Przypomnijmy, że zdobyła ona serca Polek publikacjami: „Tysiąc dni w Wenecji”, „Tysiąc dni w Toskanii” oraz „Tysiąc dni w Orvieto”. Amerykanka, od kilkunastu lat mieszkająca we Włoszech, przekonuje czytelników, że „najlepsza droga do poznania jakiegoś miejsca wiedzie przez jego zwyczaje kulinarne. Rzeczy najciekawsze, jeśli nie dzieją się w łóżku, zwykle mają miejsce przy stole”...

dodaj komentarz
Wtorek, 31 sierpnia 2010
Targi Książki Kulinarnej
Zgłoszenia tylko do 2 września
Jak poinformował Jan Akielaszek, szef wrocławskiego Wydawnictwa „W Kolorach Tęczy”, już w dniach 11-16 września na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbędzie się tegoroczna edycja Targów Książki Kulinarnej (impreza towarzysząca Międzynarodowym Targom Poznańskim Polagra 2010)...
dodaj komentarz
Piątek, 7 maja 2010
„Atlas kanapek”
Nowość z logo National Geographic
„Trudno sobie wyobrazić świat pozbawiony kanapek. Gdyby ich nie było, na pewno byśmy je wymyślili. Kanapki towarzyszą ludziom od zarania dziejów. Bez względu na szerokość geograficzną, kanapka na zakładkę (wrap), dwie kromki chleba z kotletem karkowym (sandwich) czy pajda z masłem i pomidorem – sycą, pocieszają, krzepią. Obecne w tornistrach uczniów, kieszeniach robotników i teczkach urzędników. Podbiły oba bieguny, zdobyły najwyższe szczyty i dotarły nawet na orbitę okołoziemską. Paćkają wyciekającym dżemem, plamią masłem, tytłają majonezem, a my i tak za nimi przepadamy, gotowi zlizywać z elementarza resztki maślano-wiśniowych delicji” - ze wstępu...
dodaj komentarz
Poniedziałek, 19 kwietnia 2010
Zaproszenie do stołu
Mistrz poligrafii i gastronomii wydaje nową książkę
Stefan Jakucewicz, jeden z najbardziej cenionych ekspertów w dziedzinie poligrafii, znany jest nie tylko z wielu publikacji i wystąpień zawodowych, ale też ze swej wyjątkowej pasji gastronomicznej. Jak przystało na człowieka związanego blisko z papierem i książką, swoją pasję wyraża w kolejnych publikacjach. Tytuły wydanych dotychczas jego książek kucharskich to: „Golonka i inne specjały”, „Kuchnia poligrafów czyli moich przyjaciół i moja”, a także „Trunki poligrafów”...
dodaj komentarz
1 2 3
REKLAMA
 
Nasze nowości wydawnicze
Autor przypomina dawno zapomniane receptury nalewek, wódek i likierów, pisze o ich historii, podaje także przepisy, tak by każdy sam mógł spróbować przygotować kordiały, eliksiry i rosolisy.
Bogumił Rychlak z zawodu ...
 "Biały murzyn Europy" jest luźną kontynuacją wydanej w 2011 roku debiutanckiej powieści autora pt. "Dalej od gwiazd".

Tytułowy bohater Mundek jest nieco starszy, coraz bardziej ...
1 2 3 4 5 6 7
RSS
 
Subskrybuj nasz newsletter
Jeśli chcesz być informowany o aktualnościach, podaj swój adres e-mail.
 
Popularne artykuły
Najczęściej czytane
Chmura tagów
Trwa indexowanie materiałów
lista będzie dostępna za moment.
1 Słowik
Kristin Hannah
"Słowik" Kristin Hannah to historia inspirowana biografią bohaterki francuskiego ruchu oporu, Andree de Jongh. Ale nie należy jej traktować nadto serio. A może inaczej: nie da się, po ...
2 Spójrz na mnie
Nicholas Sparks
"Spójrz na mnie" Nicholasa Sparksa traktuje o miłości, bo i o czym innym pisać może autor "Listu w butelce" czy "I wciąż ją kocham" ? A pisze jak zawsze, ani lepiej ani gorzej. Ten prozaik ...
3 Zanim się pojawiłeś
Jojo Moyes
"Zanim się pojawiłeś" Jojo Moyes - wyciskacz łez światowej sławy.
zobacz wszystkie
 
 
 
© Copyright 2005 Biblioteka Analiz | System optymalizowany do 1024x768+, windows-1250.

Wykonanie i opieka - ENCODE Pełne rozwiązania internetowe. www.encode.pl