RECENZJE
ROZWIŃ WSZYSTKIE
Poniedziałek, 16 października 2017
Sabrina Ghayour
Powiem to od razu i szczerze: przykro mi ogromnie pisać negatywne recenzje książek, cóż jednak zrobić, gdy na takie zasługują. Żal mi zwłaszcza wydawcy, który zainwestował w projekt pieniądze i liczy, że jednak w jakiś sposób wydatek mu się zwróci. Czy jednak nie należałoby aby zastanowić się wcześniej nad sensownością publikacji? Przyjrzeć się bliżej tytułowi, […]
Poniedziałek, 11 września 2017
Katarzyna Lubaszewska
Ciekawa propozycja dla młodych amatorów gotowania. 36 przepisów, umieszczonych na sztywnych kartkach na spiralnych stronach, podzielono na trzy sekcje: „Na słodko”, „Na słono”, i „Na słodko albo na słono”. Każdy może skomponować własne menu. Receptury nie powinny nastręczać trudności tym bardziej wprawnym w kuchni, młodsi powinni wesprzeć się pomocą kogoś dorosłego. A zachęcam do rodzinnego […]
Poniedziałek, 11 września 2017
Ewa Hangel
Pora na kociołkowanie – gotowanie wspólnie ze znajomymi w plenerze, przy ognisku. Tak biesiadują Węgrzy, czemu nie zaszczepić tego pomysłu wśród Polaków, którzy także lubią celebrować spotkania? Takie gotowanie nie wymaga zbyt wielu umiejętności, nie jest pracochłonne, ale jest oryginalne, pozwala na dużą swobodę w łączeniu składników, a do tego jest zdrowe – zachęca autorka. […]
Poniedziałek, 24 lipca 2017
Teo Vafiois
Jakże bliskie jest mi podejście mieszkańców Peloponezu – „Dla Greków jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, to także sposób życia, zdrowie, długowieczność, rozrywka, dobre relacje prywatne i zawodowe, przyjemność zmysłowa”. Z rozkoszą więc udałam się razem z charyzmatycznym autorem w podróż po Grecji. Teo Vafiois jest wprawnym przewodnikiem, podpowiada jakie miejsca warto odwiedzić, co zobaczyć, […]
Wtorek, 11 lipca 2017
Jacek Pałkiewicz
„Jeśli coś wygląda dobrze – zjedz to” mawia Andrew Zimmern, smakosz, którego jestem fanką, który podróżuje po całym świecie i próbuje miejscowych specjałów i lokalnych, czasami ekstremalnych smaków. Jacek Pałkiewicz nie ma takiego komfortu. Czy wygląda, czy nie, on wziąć kęs do ust musi, bo inaczej naraziłby się srogo gospodarzom. Pogardzić poczęstunkiem u Dajaków, łowców […]
Piątek, 7 lipca 2017
Julian Barnes
Czy można oceniać książkę wedle fizjonomii jej autora? Można – Julian Barnes to facet z nosem na kwintę i nigdy dotąd nie było to w jego twórczości tak wyraźne, jak w tym niewielkim tomiku wokółkulinarnych zapisków. „Pedant” to eufemizm, ale brzmi łagodniej niż „upierdliwiec” i zdecydowanie lepiej niż „menda”, a te określenia byłyby trafniejsze. Barnes, […]
Czwartek, 30 marca 2017
Alfredo Boscolo, Leonardo Masi, Paweł Bravo
Spędzam przy garach sporo czasu, chętnie i z własnej woli. Za granicą na równi z muzeami czy galeriami odwiedzam sklepy spożywcze i targi z lokalnymi produktami. Niektóre z nich mają wyśrubowane ceny, jak np. sobotnie ryneczki w Paryżu czy weekendowe jarmarki w Londynie, inne nie wyrywają kupującym ostatniego grosza. Ten bowiem należy zachować na kieliszek […]
Czwartek, 30 marca 2017
Lisa Casali
Temat na czasie. Każdy szuka przecież zdrowej żywności w coraz szybciej pojawiających się sklepach ekologicznych. Autorka jest za opcją domową. Żywność, jej zdaniem, można wytwarzać w domowych pieleszach. Nie wymaga to wielkiego kunsztu, lecz zapału i chęci. Nawet mąkę, produkty zagęszczające i żelujące, sery, pierogi, kluski, kefiry, sosy, lody, cukierki i czekoladki możemy robić sami. […]
środa, 22 marca 2017
Kate Whiteman, Jeni Wright, Angela Boggiano
Książki kucharskie, które dotychczas ukazywały się pod marką Elipsa, niemalże gwarantowały dobrą atmosferę przy stołach wywołaną tym, że goście i domownicy mogli dzięki nim dobrze i smacznie zjeść. Dobrym samopoczuciem mogła się również cieszyć osoba przygotowująca posiłek, bo publikowane przepisy były starannie wyselekcjonowane, sprawdzone, a towarzyszyły im tak szczegółowe przepisy, że nawet totalny kulinarny laik […]
środa, 22 marca 2017
Barbara i Piotr Adamczewscy
Polscy emigranci najchętniej zabraliby ze sobą wszystko, co kochają: rodzinę, znajomych, kulturę oraz kuchnię. Z myślą o nich za granicą otwierane są sklepy oferujące polską żywność, bądź coraz częściej gości ona na półkach hipermarketów. Niestety zdarza się, że to, co pojawia się w ofercie jako „Polish style” dalekie jest od oryginału. Poza tym najczęściej jako […]