RECENZJE
ROZWIŃ WSZYSTKIE
Piątek, 3 sierpnia 2018
Bazylia tajska, rukiew wodna, pachnotka, kolendra dopiero szturmują kuchnie między Odrą a Bugiem. Majeranek, pietruszka, szczaw, mięta, lubczyk, szałwia, tymianek i rozmaryn są obecne w niej od stuleci. Bazylia, melisa i oregano zdążyły się w już w niej zadomowić. Wszystkie ww. zioła stanowią istotne dodatki przepisów – autorstwa szefów kuchni, względnie kulinarnych blogerów – zawartych […]
Piątek, 11 maja 2018
Ngô Văn Tưởng
Mieszkam w dzielnicy Warszawy, którą bardzo upodobała sobie mniejszość wietnamska. Mijamy się w windzie, w Parku Szczęśliwickim, w centrum handlowym, w szkole. Wielu Wietnamczyków zapuściło tu korzenie naprawdę mocno. Mają swoje gazety, sklepy, usługi, prowadzą własne biznesy. Niektórzy z nich zaczynali swą przygodę w naszym kraju od Stadionu Dziesięciolecia. Odnoszę wrażenie, że to zamknięta społeczność, […]
Piątek, 11 maja 2018
Do wspólnego jedzenia i gotowania, czyli do bycia razem, dzielenia się i dawania zachęca Malka Kafka, założycielka sieci restauracji wegańskich Tel Aviv, kiedyś ortodoksyjna Żydówka, dziś kulinarna szamanka. Propaguje zdrowy styl życia, szacunek do świata i świadome jedzenie. „Był fast food i slow food, teraz czas na God Food – jedzenie, które jest czymś więcej […]
Wtorek, 3 kwietnia 2018
Z włoskiego tytuł tej książki brzmi śpiewnie i lekko „Facilissimo”. Takie ma być gotowanie – przyjemne, proste i esencjonalne. Przepisy zawarte w tej sporych rozmiarów książce oparte są na kuchni śródziemnomorskiej. Jest więc zdrowo, kolorowo i smacznie. Superproste gotowanie, bo oparte na kilku, maksymalnie sześciu składnikach, oprócz oczywiście przypraw. Nim rozpoczniemy gotowanie, warto skorzystać z […]
Wtorek, 3 kwietnia 2018
Marino Marini
Bardzo lubię te pięknie wydane przez Jedność przewodniki po kulinarnej sztuce Włoch. Mogę je przeglądać bez końca. Twarda oprawa, duży format, znakomite fotografie i spora dawka wiedzy. Do portfolio oficyny i na moją obszerną półkę dotyczącą włoskich kulinariów dołączył diamencik – „Made in Italy”. Autor zabiera czytelnika w podróż kulinarną przez różne regiony Włoch. Opowiada […]
Wtorek, 3 kwietnia 2018
Rafał Przybylok
Herbata to jego pasja i droga życia. Na ponad 300 stronach Rafał Przybylok, właściciel herbaciarni Czajnik w Zabrzu, w sieci znany jako herbaciany Rasputin albo dyżurny herbaciarz kraju, zajmująco opowiada o swoim ulubionym napoju. Herbatą zajmuje się od 2006 roku, sprzedaje ją i kupuje, parzy, pisze i oczywiście pije herbatę. „Czajnikowy.pl” to herbaciane kompendium wiedzy, […]
Poniedziałek, 19 lutego 2018
Susanna Bingemer
Jagody acai, jagody goji czy nasiona chia – te produkty robią w ostatnim czasie zawrotną karierę. To one stały się symbolem trendu żywieniowego. Co takiego mają w sobie, że stały się tak popularne? Susanna Bingemer, dziennikarka, specjalistka od nowych trendów w dietetyce, w przyjazny sposób wyjaśnia, na czym polega ich niezwykłość, działanie prozdrowotne. Nie ogranicza […]
Poniedziałek, 19 lutego 2018
Lena Tritto, Rossella Venezia
Coraz częściej wykluczamy z diety gluten, mleko, jajka i cukier. Dotyczy to nie tylko alergików czy też osób o nietolerancji pokarmowej, również i tych, którzy pragną schudnąć, kierują się określoną etyką lub po prostu mają ochotę doświadczyć nowego sposobu żywienia. Zatem publikacja ta jest nie tylko dla tych, którzy z konieczności muszą wykluczyć pewne produkty, […]
Poniedziałek, 16 października 2017
Sabrina Ghayour
Powiem to od razu i szczerze: przykro mi ogromnie pisać negatywne recenzje książek, cóż jednak zrobić, gdy na takie zasługują. Żal mi zwłaszcza wydawcy, który zainwestował w projekt pieniądze i liczy, że jednak w jakiś sposób wydatek mu się zwróci. Czy jednak nie należałoby aby zastanowić się wcześniej nad sensownością publikacji? Przyjrzeć się bliżej tytułowi, […]
Poniedziałek, 11 września 2017
Katarzyna Lubaszewska
Ciekawa propozycja dla młodych amatorów gotowania. 36 przepisów, umieszczonych na sztywnych kartkach na spiralnych stronach, podzielono na trzy sekcje: „Na słodko”, „Na słono”, i „Na słodko albo na słono”. Każdy może skomponować własne menu. Receptury nie powinny nastręczać trudności tym bardziej wprawnym w kuchni, młodsi powinni wesprzeć się pomocą kogoś dorosłego. A zachęcam do rodzinnego […]