RECENZJE
ROZWIŃ WSZYSTKIE
Poniedziałek, 24 lipca 2017
Teo Vafiois
Jakże bliskie jest mi podejście mieszkańców Peloponezu – „Dla Greków jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, to także sposób życia, zdrowie, długowieczność, rozrywka, dobre relacje prywatne i zawodowe, przyjemność zmysłowa”. Z rozkoszą więc udałam się razem z charyzmatycznym autorem w podróż po Grecji. Teo Vafiois jest wprawnym przewodnikiem, podpowiada jakie miejsca warto odwiedzić, co zobaczyć, […]
Wtorek, 11 lipca 2017
Jacek Pałkiewicz
„Jeśli coś wygląda dobrze – zjedz to” mawia Andrew Zimmern, smakosz, którego jestem fanką, który podróżuje po całym świecie i próbuje miejscowych specjałów i lokalnych, czasami ekstremalnych smaków. Jacek Pałkiewicz nie ma takiego komfortu. Czy wygląda, czy nie, on wziąć kęs do ust musi, bo inaczej naraziłby się srogo gospodarzom. Pogardzić poczęstunkiem u Dajaków, łowców […]
Piątek, 7 lipca 2017
Julian Barnes
Czy można oceniać książkę wedle fizjonomii jej autora? Można – Julian Barnes to facet z nosem na kwintę i nigdy dotąd nie było to w jego twórczości tak wyraźne, jak w tym niewielkim tomiku wokółkulinarnych zapisków. „Pedant” to eufemizm, ale brzmi łagodniej niż „upierdliwiec” i zdecydowanie lepiej niż „menda”, a te określenia byłyby trafniejsze. Barnes, […]
Czwartek, 30 marca 2017
Lisa Casali
Temat na czasie. Każdy szuka przecież zdrowej żywności w coraz szybciej pojawiających się sklepach ekologicznych. Autorka jest za opcją domową. Żywność, jej zdaniem, można wytwarzać w domowych pieleszach. Nie wymaga to wielkiego kunsztu, lecz zapału i chęci. Nawet mąkę, produkty zagęszczające i żelujące, sery, pierogi, kluski, kefiry, sosy, lody, cukierki i czekoladki możemy robić sami. […]
Czwartek, 30 marca 2017
Alfredo Boscolo, Leonardo Masi, Paweł Bravo
Spędzam przy garach sporo czasu, chętnie i z własnej woli. Za granicą na równi z muzeami czy galeriami odwiedzam sklepy spożywcze i targi z lokalnymi produktami. Niektóre z nich mają wyśrubowane ceny, jak np. sobotnie ryneczki w Paryżu czy weekendowe jarmarki w Londynie, inne nie wyrywają kupującym ostatniego grosza. Ten bowiem należy zachować na kieliszek […]
środa, 22 marca 2017
Kate Whiteman, Jeni Wright, Angela Boggiano
Książki kucharskie, które dotychczas ukazywały się pod marką Elipsa, niemalże gwarantowały dobrą atmosferę przy stołach wywołaną tym, że goście i domownicy mogli dzięki nim dobrze i smacznie zjeść. Dobrym samopoczuciem mogła się również cieszyć osoba przygotowująca posiłek, bo publikowane przepisy były starannie wyselekcjonowane, sprawdzone, a towarzyszyły im tak szczegółowe przepisy, że nawet totalny kulinarny laik […]
środa, 22 marca 2017
Barbara i Piotr Adamczewscy
Polscy emigranci najchętniej zabraliby ze sobą wszystko, co kochają: rodzinę, znajomych, kulturę oraz kuchnię. Z myślą o nich za granicą otwierane są sklepy oferujące polską żywność, bądź coraz częściej gości ona na półkach hipermarketów. Niestety zdarza się, że to, co pojawia się w ofercie jako „Polish style” dalekie jest od oryginału. Poza tym najczęściej jako […]
środa, 22 marca 2017
Magda Gessler
„Papu”, „Słodko-słony”, „Zielnik”, „Ale gloria!” a poprzednio: „Casa Waldemar” oraz „Tsarina” zyskały zasłużone miano kulinarnych wizytówek Warszawy. Oferowane w nich potrawy są perfekcyjnie doprawione, czego, niestety, nie można rzec o cenach – zbyt słonych. Toteż gorąco polecam bywanie w tych przybytkach Lukullusa głównie w charakterze gościa. A komu się to nie uda, niechaj czym prędzej […]
środa, 22 marca 2017
Jamie Oliver
To już kolejne dzieło literackie mistrza kuchni Jamesa Olivera. Dzieło literackie, bo nie sposób mówić tu o książce kucharskiej, ale wyłącznie o dziele sztuki. Mnóstwo tu zdjęć – artystycznych i apetycznych – wspomnień bohatera i autora zarazem, porad i refleksji co to znaczy „wysokie mniamanie”. Przepisów, rzecz jasna, nie zabrakło – wyrafinowanych, acz stosunkowo prostych […]
środa, 22 marca 2017
Patricia Butkus
Zdrowy, pyszny i lekkostrawany obiad w 25 minut? Niemożliwe? A jednak… „Witam w świecie łatwej i szybkiej w przyrządzaniu zdrowej kuchni” – Patricia Butkus zaprasza do gotowania. Trzeba się jej tylko posłuchać. Krok po kroku: zrobić listę zakupów – tylko to, co naprawdę konieczne. Prowadzić kuchnię tak, jak radzi autorka książki, a wtedy przygotowanie posiłku […]