RECENZJE
ROZWIŃ WSZYSTKIE
Piątek, 11 maja 2018
Ngô Văn Tưởng
Mieszkam w dzielnicy Warszawy, którą bardzo upodobała sobie mniejszość wietnamska. Mijamy się w windzie, w Parku Szczęśliwickim, w centrum handlowym, w szkole. Wielu Wietnamczyków zapuściło tu korzenie naprawdę mocno. Mają swoje gazety, sklepy, usługi, prowadzą własne biznesy. Niektórzy z nich zaczynali swą przygodę w naszym kraju od Stadionu Dziesięciolecia. Odnoszę wrażenie, że to zamknięta społeczność, […]
Piątek, 11 maja 2018
Do wspólnego jedzenia i gotowania, czyli do bycia razem, dzielenia się i dawania zachęca Malka Kafka, założycielka sieci restauracji wegańskich Tel Aviv, kiedyś ortodoksyjna Żydówka, dziś kulinarna szamanka. Propaguje zdrowy styl życia, szacunek do świata i świadome jedzenie. „Był fast food i slow food, teraz czas na God Food – jedzenie, które jest czymś więcej […]
Wtorek, 3 kwietnia 2018
Z włoskiego tytuł tej książki brzmi śpiewnie i lekko „Facilissimo”. Takie ma być gotowanie – przyjemne, proste i esencjonalne. Przepisy zawarte w tej sporych rozmiarów książce oparte są na kuchni śródziemnomorskiej. Jest więc zdrowo, kolorowo i smacznie. Superproste gotowanie, bo oparte na kilku, maksymalnie sześciu składnikach, oprócz oczywiście przypraw. Nim rozpoczniemy gotowanie, warto skorzystać z […]
Wtorek, 3 kwietnia 2018
Marino Marini
Bardzo lubię te pięknie wydane przez Jedność przewodniki po kulinarnej sztuce Włoch. Mogę je przeglądać bez końca. Twarda oprawa, duży format, znakomite fotografie i spora dawka wiedzy. Do portfolio oficyny i na moją obszerną półkę dotyczącą włoskich kulinariów dołączył diamencik – „Made in Italy”. Autor zabiera czytelnika w podróż kulinarną przez różne regiony Włoch. Opowiada […]
Wtorek, 3 kwietnia 2018
Rafał Przybylok
Herbata to jego pasja i droga życia. Na ponad 300 stronach Rafał Przybylok, właściciel herbaciarni Czajnik w Zabrzu, w sieci znany jako herbaciany Rasputin albo dyżurny herbaciarz kraju, zajmująco opowiada o swoim ulubionym napoju. Herbatą zajmuje się od 2006 roku, sprzedaje ją i kupuje, parzy, pisze i oczywiście pije herbatę. „Czajnikowy.pl” to herbaciane kompendium wiedzy, […]
Poniedziałek, 19 lutego 2018
Susanna Bingemer
Jagody acai, jagody goji czy nasiona chia – te produkty robią w ostatnim czasie zawrotną karierę. To one stały się symbolem trendu żywieniowego. Co takiego mają w sobie, że stały się tak popularne? Susanna Bingemer, dziennikarka, specjalistka od nowych trendów w dietetyce, w przyjazny sposób wyjaśnia, na czym polega ich niezwykłość, działanie prozdrowotne. Nie ogranicza […]
Poniedziałek, 19 lutego 2018
Lena Tritto, Rossella Venezia
Coraz częściej wykluczamy z diety gluten, mleko, jajka i cukier. Dotyczy to nie tylko alergików czy też osób o nietolerancji pokarmowej, również i tych, którzy pragną schudnąć, kierują się określoną etyką lub po prostu mają ochotę doświadczyć nowego sposobu żywienia. Zatem publikacja ta jest nie tylko dla tych, którzy z konieczności muszą wykluczyć pewne produkty, […]
Poniedziałek, 16 października 2017
Sabrina Ghayour
Powiem to od razu i szczerze: przykro mi ogromnie pisać negatywne recenzje książek, cóż jednak zrobić, gdy na takie zasługują. Żal mi zwłaszcza wydawcy, który zainwestował w projekt pieniądze i liczy, że jednak w jakiś sposób wydatek mu się zwróci. Czy jednak nie należałoby aby zastanowić się wcześniej nad sensownością publikacji? Przyjrzeć się bliżej tytułowi, […]
Poniedziałek, 11 września 2017
Katarzyna Lubaszewska
Ciekawa propozycja dla młodych amatorów gotowania. 36 przepisów, umieszczonych na sztywnych kartkach na spiralnych stronach, podzielono na trzy sekcje: „Na słodko”, „Na słono”, i „Na słodko albo na słono”. Każdy może skomponować własne menu. Receptury nie powinny nastręczać trudności tym bardziej wprawnym w kuchni, młodsi powinni wesprzeć się pomocą kogoś dorosłego. A zachęcam do rodzinnego […]
Poniedziałek, 11 września 2017
Ewa Hangel
Pora na kociołkowanie – gotowanie wspólnie ze znajomymi w plenerze, przy ognisku. Tak biesiadują Węgrzy, czemu nie zaszczepić tego pomysłu wśród Polaków, którzy także lubią celebrować spotkania? Takie gotowanie nie wymaga zbyt wielu umiejętności, nie jest pracochłonne, ale jest oryginalne, pozwala na dużą swobodę w łączeniu składników, a do tego jest zdrowe – zachęca autorka. […]