RECENZJE
ROZWIŃ WSZYSTKIE
środa, 17 kwietnia 2019
Roberto Alborghetti
Biesiadować przy stole z Papieżem Franciszkiem to nie lada zaszczyt dla ucztującego gościa. Zwłaszcza że papież dba nie tylko o dobór potraw, ale i atmosferę przy stole. Stół bowiem pełni rolę niezwykłego łącznika pokoleń, stanów, rodzin, społeczności itd. Przy smakach i zapachach miło jest gawędzić, rozwiązywać problemy, dzielić się radością sukcesów, omawiać trudności i szukać […]
Czwartek, 20 grudnia 2018
Licia Cangnoni, Piero Rainone, Simone Rugiati
Książka stanowi wyjątkowe kompendium wiedzy cukierniczej, będąc swoistą szkołą przyrządzania wszelkiego rodzaju słodkości. A ich wykonanie jest proste i przyjemne. Pozycję podzielono na trzy obszerne rozdziały; „Słodkie wypieki i smażone słodkości”, gdzie czytelnik zapozna się z technikami wykonania najbardziej klasycznych bazowych ciast i ciasteczek deserowych. W rozdziale drugim – „Smakołyki z pucharka” – mowa o […]
Czwartek, 20 grudnia 2018
Maria Iwaszkiewicz
Kompilacja trzech książek: „Gawęd o jedzeniu”, „Z moim ojcem o jedzeniu” i „Gawęd o przyjęciach”. Zawiera jadłospisy uczt, na które do Stawiska – sadyby Anny i Jarosława Iwaszkiewiczów – na przestrzeni przeszło pięciu dekad zapraszano luminarzy kultury: Karola Szymanowskiego, Leona Schillera, Juliana Tuwima, Jana Parandowskiego, Kornela Makuszyńskiego, Witkacego, Jerzego Andrzejewskiego czy Krzysztofa Kamila Baczyńskiego. A […]
środa, 24 października 2018
Marion Grillparzer
Złoto dla zdrowia, lekarstwo z garnka, moc natury, filozofia i życiowa fantazja – tak o zupach tradycyjnych dawniej i modnych obecnie mówi autorka poradnika. Zatem znajdziemy tu wyjątkowo dużo informacji na temat gotowania zup, składników, właściwości zdrowotnych. Dzięki poznaniu i zastosowaniu przepisów zamieszczonych w tej książce można stać się szczupłym, mieć zdrowe kości i stawy, […]
Piątek, 3 sierpnia 2018
Bazylia tajska, rukiew wodna, pachnotka, kolendra dopiero szturmują kuchnie między Odrą a Bugiem. Majeranek, pietruszka, szczaw, mięta, lubczyk, szałwia, tymianek i rozmaryn są obecne w niej od stuleci. Bazylia, melisa i oregano zdążyły się w już w niej zadomowić. Wszystkie ww. zioła stanowią istotne dodatki przepisów – autorstwa szefów kuchni, względnie kulinarnych blogerów – zawartych […]
Piątek, 11 maja 2018
Ngô Văn Tưởng
Mieszkam w dzielnicy Warszawy, którą bardzo upodobała sobie mniejszość wietnamska. Mijamy się w windzie, w Parku Szczęśliwickim, w centrum handlowym, w szkole. Wielu Wietnamczyków zapuściło tu korzenie naprawdę mocno. Mają swoje gazety, sklepy, usługi, prowadzą własne biznesy. Niektórzy z nich zaczynali swą przygodę w naszym kraju od Stadionu Dziesięciolecia. Odnoszę wrażenie, że to zamknięta społeczność, […]
Piątek, 11 maja 2018
Do wspólnego jedzenia i gotowania, czyli do bycia razem, dzielenia się i dawania zachęca Malka Kafka, założycielka sieci restauracji wegańskich Tel Aviv, kiedyś ortodoksyjna Żydówka, dziś kulinarna szamanka. Propaguje zdrowy styl życia, szacunek do świata i świadome jedzenie. „Był fast food i slow food, teraz czas na God Food – jedzenie, które jest czymś więcej […]
Wtorek, 3 kwietnia 2018
Z włoskiego tytuł tej książki brzmi śpiewnie i lekko „Facilissimo”. Takie ma być gotowanie – przyjemne, proste i esencjonalne. Przepisy zawarte w tej sporych rozmiarów książce oparte są na kuchni śródziemnomorskiej. Jest więc zdrowo, kolorowo i smacznie. Superproste gotowanie, bo oparte na kilku, maksymalnie sześciu składnikach, oprócz oczywiście przypraw. Nim rozpoczniemy gotowanie, warto skorzystać z […]
Wtorek, 3 kwietnia 2018
Marino Marini
Bardzo lubię te pięknie wydane przez Jedność przewodniki po kulinarnej sztuce Włoch. Mogę je przeglądać bez końca. Twarda oprawa, duży format, znakomite fotografie i spora dawka wiedzy. Do portfolio oficyny i na moją obszerną półkę dotyczącą włoskich kulinariów dołączył diamencik – „Made in Italy”. Autor zabiera czytelnika w podróż kulinarną przez różne regiony Włoch. Opowiada […]
Wtorek, 3 kwietnia 2018
Rafał Przybylok
Herbata to jego pasja i droga życia. Na ponad 300 stronach Rafał Przybylok, właściciel herbaciarni Czajnik w Zabrzu, w sieci znany jako herbaciany Rasputin albo dyżurny herbaciarz kraju, zajmująco opowiada o swoim ulubionym napoju. Herbatą zajmuje się od 2006 roku, sprzedaje ją i kupuje, parzy, pisze i oczywiście pije herbatę. „Czajnikowy.pl” to herbaciane kompendium wiedzy, […]