RECENZJE
ROZWIŃ WSZYSTKIE
Czwartek, 30 marca 2017
Lisa Casali
Temat na czasie. Każdy szuka przecież zdrowej żywności w coraz szybciej pojawiających się sklepach ekologicznych. Autorka jest za opcją domową. Żywność, jej zdaniem, można wytwarzać w domowych pieleszach. Nie wymaga to wielkiego kunsztu, lecz zapału i chęci. Nawet mąkę, produkty zagęszczające i żelujące, sery, pierogi, kluski, kefiry, sosy, lody, cukierki i czekoladki możemy robić sami. […]
Czwartek, 30 marca 2017
Alfredo Boscolo, Leonardo Masi, Paweł Bravo
Spędzam przy garach sporo czasu, chętnie i z własnej woli. Za granicą na równi z muzeami czy galeriami odwiedzam sklepy spożywcze i targi z lokalnymi produktami. Niektóre z nich mają wyśrubowane ceny, jak np. sobotnie ryneczki w Paryżu czy weekendowe jarmarki w Londynie, inne nie wyrywają kupującym ostatniego grosza. Ten bowiem należy zachować na kieliszek […]
środa, 22 marca 2017
Kate Whiteman, Jeni Wright, Angela Boggiano
Książki kucharskie, które dotychczas ukazywały się pod marką Elipsa, niemalże gwarantowały dobrą atmosferę przy stołach wywołaną tym, że goście i domownicy mogli dzięki nim dobrze i smacznie zjeść. Dobrym samopoczuciem mogła się również cieszyć osoba przygotowująca posiłek, bo publikowane przepisy były starannie wyselekcjonowane, sprawdzone, a towarzyszyły im tak szczegółowe przepisy, że nawet totalny kulinarny laik […]
środa, 22 marca 2017
Barbara i Piotr Adamczewscy
Polscy emigranci najchętniej zabraliby ze sobą wszystko, co kochają: rodzinę, znajomych, kulturę oraz kuchnię. Z myślą o nich za granicą otwierane są sklepy oferujące polską żywność, bądź coraz częściej gości ona na półkach hipermarketów. Niestety zdarza się, że to, co pojawia się w ofercie jako „Polish style” dalekie jest od oryginału. Poza tym najczęściej jako […]
środa, 22 marca 2017
Magda Gessler
„Papu”, „Słodko-słony”, „Zielnik”, „Ale gloria!” a poprzednio: „Casa Waldemar” oraz „Tsarina” zyskały zasłużone miano kulinarnych wizytówek Warszawy. Oferowane w nich potrawy są perfekcyjnie doprawione, czego, niestety, nie można rzec o cenach – zbyt słonych. Toteż gorąco polecam bywanie w tych przybytkach Lukullusa głównie w charakterze gościa. A komu się to nie uda, niechaj czym prędzej […]
środa, 22 marca 2017
Jamie Oliver
To już kolejne dzieło literackie mistrza kuchni Jamesa Olivera. Dzieło literackie, bo nie sposób mówić tu o książce kucharskiej, ale wyłącznie o dziele sztuki. Mnóstwo tu zdjęć – artystycznych i apetycznych – wspomnień bohatera i autora zarazem, porad i refleksji co to znaczy „wysokie mniamanie”. Przepisów, rzecz jasna, nie zabrakło – wyrafinowanych, acz stosunkowo prostych […]
środa, 22 marca 2017
Patricia Butkus
Zdrowy, pyszny i lekkostrawany obiad w 25 minut? Niemożliwe? A jednak… „Witam w świecie łatwej i szybkiej w przyrządzaniu zdrowej kuchni” – Patricia Butkus zaprasza do gotowania. Trzeba się jej tylko posłuchać. Krok po kroku: zrobić listę zakupów – tylko to, co naprawdę konieczne. Prowadzić kuchnię tak, jak radzi autorka książki, a wtedy przygotowanie posiłku […]
środa, 22 marca 2017
Ewa Dąbrowska
Autorka uważa, że przyczyną powszechnych i różnorodnych chorób cywilizacyjnych jest przekarmienie i wadliwe żywienie, a jedynym skutecznym lekiem jest głodówka lub półgłodówka. Przy czym dłuższe, kilkutygodniowe głodówki, czy okresy diety półgłodówkowej, winny być otoczone lekarską opieką z odpowiednimi badaniami, a po takich kuracjach trzeba rozszerzać dietę bardzo ostrożnie i stopniowo, przechodząc już na stałe do […]
środa, 22 marca 2017
Jamie Oliver
Podtytuł kolejnej książki słynnego Jamiego brzmi „Przewodnik, dzięki któremu zostaniesz lepszym kucharzem”. Już pobieżna lektura i kilka tęsknych spojrzeń na apetyczne fotografie pozwalają nabrać przekonania, że nie są to obietnice bezpodstawne. Jak pisze Jamie we wstępie, „Gotuj z Oliverem” powinna być jego pierwszą książką, gdyż czytelnika traktuje jak jednego ze swoich studentów, zapoznając z podstawowymi […]
środa, 22 marca 2017
Marek Bieńczyk, Wojciech Bońkowski
„Cały winiarski świat tryska entuzjazmem, na wino jest moda, wino stało się symbolem nowoczesnego stylu życia, dumnie niesionym sztandarem dobrobytu” – piszą autorzy pierwszego polskiego przewodnika po winach świata. Marek Bieńczyk, jeden z najciekawszych prozaików ostatnich lat jest też – co nie wszyscy wiedzą – wielkim znawcą win. Jego partner ma o 20 lat mniej, […]