RECENZJE
ROZWIŃ WSZYSTKIE
Wtorek, 12 lutego 2013
Z serii Jedności „Słodycze” w roli głównej ukazała się interesująco wydana pozycja, poświęcona ptysiom, herbatnikom i innym ciasteczkom. Zanim czytelnik przyjrzy się przepisom, dowie się najpierw, z jakich składników przygotowuje […]
Wtorek, 13 listopada 2012
Sigrid Verbert
„Szukasz ciekawego prezentu? Mamy coś specjalnie dla ciebie”, „Prezenty jakich nie dostaniesz nigdzie indziej” – co się kryje pod takimi internetowymi reklamami? Najczęściej albo coś niebotycznie drogiego, albo kiepskiej jakości, […]
Wtorek, 13 listopada 2012
Pięknie wydana pozycja w nowej serii Jedności „Słodycze w roli głównej” zawiera ponad trzydzieści przepisów na czekoladowe pyszności dla dorosłych i, a jakże, dla dzieci. Wśród nich czekoladowe budynie, ciasteczka […]
Wtorek, 9 października 2012
Sigrid Verbert
„Szukasz ciekawego prezentu? Mamy coś specjalnie dla ciebie”, „Prezenty, jakich nie dostaniesz nigdzie indziej” – co się kryje pod takimi internetowymi reklamami? Najczęściej albo coś niebotycznie drogiego, albo kiepskiej jakości, […]
środa, 29 lutego 2012
Robert Sowa
Nowe, zaskakujące oblicze kuchni polskiej. Opierając się na tradycyjnych smakach wybranych regionów Polski znany polski szef kuchni kreuje bardzo innowacyjne w smaku, a czasem i formie dania. Receptury przeplatane są […]
środa, 29 lutego 2012
Adam Gessler
„Dzień Dobry Państwu! Otwieram przed Państwem drzwi i zapraszam do środka mego restauracyjnego świata” – tymi słowami rozpoczynają się „Smaki na 52 tygodnie”, książka Adama Gesslera. Swoją restauratorską przygodę rozpoczął […]
środa, 29 lutego 2012
Jerzy Knappe, przypomnę tym, którzy nie śledzą serialu TVN „Przepis na życie”, to zawodowy kucharz, były szef kuchni w restauracji „Imbir”, w którego rolę wcielił się Borys Szyc. Na ekranie […]
środa, 22 lutego 2012
Elizabeth Bard
Młoda Amerykanka w Paryżu, czyli opowieść o tym, jak cudzoziemka zakochała się w innym kraju i w mężczyźnie z tego kraju i co dalej z tego wynikło. Ile już podobnych […]
Wtorek, 14 lutego 2012
Evita de Gor, Gavin Baxter
Uwielbiam odwiedzać targowiska i bazary. Przyciągają gwarem, kuszą kolorami, zaciekawiają nowymi odkryciami smakowymi i dają wiele możliwości poznania prawdziwych i oryginalnych potraw odwiedzanego miejsca. W wielu krajach, jak w Hiszpanii […]
środa, 21 grudnia 2011
Chojnacka Romana, Przytuła Jolanta
Autorki – specjalistki z zakresu żywienia i profilaktyki zdrowotnej proponują czytelnikom zmuszonym do podjęcia diety podjęcie wyzwania w sposób bardziej efektywny. Dzieląc swą książkę na dwanaście działów, podporządkowanych konkretnym schorzeniom, […]
środa, 21 grudnia 2011
I bardzo dobrze, że powracają najlepsze tradycje kulinarne. Półprodukty i mrożone gotowe dania idą w odstawkę. Niech sobie leżą w marketach aż je dopadnie nieubłagany upływ czasu. Dla tych wszystkich, […]
środa, 21 grudnia 2011
Anna Applebaum-Sikorska, Danielle Crittenden
Sałatka śledziowa z limonką i malinami, zupa musztardowa, polędwica z dzika z wiśniami – takich zadziwień smakowych w tej książce jest wiele. Zadziwień, bo książka traktuje o kuchni polskiej. No […]