RECENZJE
ROZWIŃ WSZYSTKIE
środa, 21 grudnia 2011
Obszerna księga Buchmanna uświadamia, że przekąski to nie tylko „coś szybkiego do przegryzienia”, ale prawdziwe niewielkie „potrawki”, nie ograniczające się bynajmniej do osławionych koreczków. To olbrzymi zbiór różnorodnych przepisów, połączeń, […]
środa, 21 grudnia 2011
Maja Łozińska
Książka soczyście smakowita, której nie należy czytać „na głodzie”. Maja Łozińska, specjalizująca się w historii życia codziennego i obyczaju w dawnej Polsce, prowadzi czytelnika do mieszczańskich domów „od kuchni”, przez […]
Piątek, 2 grudnia 2011
Cristina Bottari
Szukając klucza, który pozwoliłby odkryć tajemnicę i autentyczność Włoch, warto sięgnąć po książkę Cristiny Bottari, w której autorka zgromadziła blisko 150 receptur na tradycyjne dania włoskiej kuchni, zaczerpnięte ze starych […]
Piątek, 2 grudnia 2011
Gino D’Acampo
Jedyne dania, z jakimi jako tako radzę sobie w kuchni, to dania kuchni włoskiej, ze szczególnym naciskiem na makarony (najprostsze, a mięsa nie jem). Z tym zatem większą radością rozpakowywałem […]
Piątek, 2 grudnia 2011
Annie Bell
Podtytuł książki brzmi: „Ponad 100 przepisów na smaczne, inspirujące zupy”… Wiem, że zupy potrafią (cóż za nie na miejscu czasownik) być smaczne, ale żeby od razu inspirowały? A do czego […]
Piątek, 2 grudnia 2011
Chuck Williams, Kristine Kidd
Świetna publikacja dla miłośników jedzenia. I nie ma znaczenia zaawansowanie w sztuce kulinarnej, bo z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie pośród 1000 przepisów umieszczonych w książce. Księga obejmuje wszystko: […]
Piątek, 2 grudnia 2011
Marek Kondrat, Paweł Wątor, Adam Woźniak
„Musiało minąć wiele lat zanim odnalazłem swoją pasję. Nie żałuję ich – dla mnie to proces naturalny. Coś musiałem przeżyć, coś zrozumieć by móc określić swoje potrzeby na tzw. ‘jesień […]
Piątek, 28 października 2011
Dla smakoszy i podróżników. I dla tych, którzy chcą poszerzyć swoją wiedzę o tym, jak i co ugotować, aby zrobić wrażenie na innych. „Kuchnie świata” to książka, która zawiera 150 […]
Piątek, 28 października 2011
Małgorzata Caprari
Co pewien czas na rynku książki ukazują się poradniki, albumy oraz kompendia wiedzy na temat różnorakich alkoholi, zarówno słabszych jak i mocniejszych. Tym razem moją uwagę przykuła książka w twardej […]
Piątek, 28 października 2011
Jan Rogala
Pięknie opracowany graficznie zbiór przepisów na domowe nalewki, których autor zgromadził pokaźną liczbę, notując często przepisy zapomniane, dzięki czemu książka dla miłośników kordiałów będzie źródłem inspiracji na wiele lat. Mankamentem […]
Piątek, 28 października 2011
Bardzo elegancki, starannie wydany album, który zasługuje na to, aby znaleźć się w posiadaniu miłośniczki lub miłośnika gotowania. Połowę publikacji wypełniają zabawne fotografie, w których do kompozycji wykorzystano najpopularniejsze i […]
Wtorek, 16 sierpnia 2011
Dorota Prochniewicz
Gulasze nie muszą być banalne – i nie muszą kojarzyć się z tradycyjnym stołówkowym daniem serwowanym na stołach polskich domów i barów. Jak dowodzi Dorota Próchniewicz, gulasz czy potrawka może […]