RECENZJE
ROZWIŃ WSZYSTKIE
środa, 4 listopada 2020
Lara Gessler
Lara Gessler pasję do gotowania odziedziczyła po mamie – słynnej restauratorce i tacie – cukierniku. Fachu uczyła się w akademiach kulinarnych, a umiejętności doskonaliła w londyńskich i nowojorskich restauracjach. Obecnie […]
Czwartek, 1 października 2020
Łukasz Gołębiewski
Mokry żwir, mech, trawa, cukierek maślany, popcorn, gliniana doniczka, pudełko po cygarach, tłuszcz z bekonu, bryza morska – aż trudno uwierzyć, że takich aromatów można doszukać się w winach. Książka […]
Czwartek, 1 października 2020
Joanna Naklicka-Kleser
O tym, że Janusz Palikot lubi i umie gotować, wiadomo. A skąd? Skądinąd – czyli z wywiadów, wypowiedzi, relacji, opowieści, jakie o nim kursują. Znany jest bardziej z produkcji alkoholu […]
Czwartek, 1 października 2020
Janusz Palikot
O tym, że Janusz Palikot lubi i umie gotować, wiadomo. A skąd? Skądinąd – czyli z wywiadów, wypowiedzi, relacji, opowieści, jakie o nim kursują. Znany jest bardziej z produkcji alkoholu […]
Wtorek, 5 maja 2020
Anna Szubińska
Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, to także zdrowie, dobre relacje prywatne i zawodowe, przyjemność zmysłowa. W tej książce znalazły się przepisy na potrawy, które mają wzmagać apetyt na miłość. […]
Czwartek, 9 kwietnia 2020
Alicja Rokicka
Poprosiłem wydawcę o tę książkę, by spróbować zmierzyć się – nacisk na słowo „spróbować” – z kuchnią wegańską. Jeśli miałem wcześniej jakieś z nią doświadczenia, to nieświadomie – ot, ktoś […]
środa, 28 sierpnia 2019
Paola Mancini, Barbara Polettini
W książce zamieszczono opisy roślin popularnych w całej Europie. Przy każdej z nich podane jest występowanie, okres zbioru i właściwości lecznicze. Znajduje się tu też rozdział o objawach różnych dolegliwości, […]
środa, 28 sierpnia 2019
Anna Szubińska
Książka Anny Szubińskiej jest autorskim zbiorem nalewek, który nie powiela starych receptur jak większość tego typu publikacji. Dziennikarka w części korzysta z rodzinnych tradycji dziadka, w części z własnych eksperymentów, […]
środa, 31 lipca 2019
Piotr Apostolidis
Autor dużo czasu spędził w Gruzji, odwiedził winiarzy znanych i zupełnie anonimowych, sam zrobił kilka win. Jego książka to bezpretensjonalna relacja z podróży, opowieść nie tylko o winie, ale też […]
środa, 17 kwietnia 2019
Roberto Alborghetti
Biesiadować przy stole z Papieżem Franciszkiem to nie lada zaszczyt dla ucztującego gościa. Zwłaszcza że papież dba nie tylko o dobór potraw, ale i atmosferę przy stole. Stół bowiem pełni […]
Czwartek, 20 grudnia 2018
Licia Cangnoni, Piero Rainone, Simone Rugiati
Książka stanowi wyjątkowe kompendium wiedzy cukierniczej, będąc swoistą szkołą przyrządzania wszelkiego rodzaju słodkości. A ich wykonanie jest proste i przyjemne. Pozycję podzielono na trzy obszerne rozdziały; „Słodkie wypieki i smażone […]
Czwartek, 20 grudnia 2018
Maria Iwaszkiewicz
Kompilacja trzech książek: „Gawęd o jedzeniu”, „Z moim ojcem o jedzeniu” i „Gawęd o przyjęciach”. Zawiera jadłospisy uczt, na które do Stawiska – sadyby Anny i Jarosława Iwaszkiewiczów – na […]