RECENZJE
ROZWIŃ WSZYSTKIE
Piątek, 13 sierpnia 2010
Brenda Barnaby
„O czymkolwiek myślisz, będziesz to przyciągał”. Lepiej więc nie myśleć o długach, chorobach, niepowodzeniach. To samospełniające się przepowiednie. Autorka pomaga zaprojektować własne przeznaczenie, uczy jak osiągać sukcesy, wyjaśnia dlaczego bogactwo przyciąga szczęście i odwrotnie, dlaczego opłaca się pozytywnie myśleć i jak się tego nauczyć – od czego zacząć? A jak negatywne myśli zastąpić pozytywnymi? „Twoim […]
Czwartek, 15 lipca 2010
Dale Carnegie
Absolutnie obowiązkowa lektura (wszech czasów, a nie „wszechczasów”, jak na okładce życzy sobie wydawca), gdy chodzi o praktykę wystąpień publicznych, których – twierdził Carnegie – nie licząc śmierci ludzie boją się w życiu najbardziej. „Nabierz odwagi i pewności siebie”, „Nie pozwól słuchaczom zasnąć”, „Zadbaj o jasność i zrozumiałość przekazu”, „Popraw swój styl”, tytułami kolejnych rozdziałów […]
Czwartek, 15 lipca 2010
Ewa Brzezińska, Anna Paszkowska-Rogacz
„Książka ma charakter bardziej holistyczny niż typowe podręczniki bądź poradniki. Zawiera zarówno materiał teoretyczny, jak i wiele praktycznych wskazówek oraz ćwiczeń”, lojalnie informuje na tylnej okładce wydawca. I to prawda, choć pożytek płynący z lektury książki i zastosowania zawartych w niej porad, odniesiemy testując je na żywym, firmowym organizmie. Nie tak dawno na antenie radiowej […]
Czwartek, 24 czerwca 2010
Mario Luna
Hiszpański don juan, Mario Luna, spisał nie tyle kodeks, jak wskazywałby tytuł, co zbiór praktycznych porad jak skutecznie uwodzić płeć piękną. Kodeks zakłada stosowanie pewnych norm moralnych, Luna jest natomiast rozbrajająco niemoralny i tą swoją niemoralnością wyraźnie zachwycony. Mocna strona książki – zebranie w jednym miejscu tego wszystkiego, co na temat uwodzenia wcześniej napisano, dodatkowo […]
Czwartek, 24 czerwca 2010
Rafał Szczepanik
Książka Szczepanika – z podtytułem „Metody zarządzania stosowane przez najlepszych menedżerów” – to oryginalna hybryda: opowieść o międzynarodowej aferze, w którą zamieszane są służby specjalne i podręcznik o zarządzaniu firmą, projektami i zespołami. Pierwsza polska kryminalna powieść menedżerska, a zarazem specyficzny podręcznik instruktażowy: jak być skutecznym szefem. Ponoć praca menedżera jest podobna do pracy agenta […]
środa, 26 maja 2010
Mandy Francis
Słodkie maleństwa najchętniej na śniadanie, obiad i kolację jadłyby by oczywiście słodycze. W dużych ilościach. Albo w drodze ustępstwa np. na okrągło tylko zupę pomidorową lub frytki. I weź tu mamo wprowadź potomka w świat wyrafinowanych smaków. Nie warto jednak zajadać nerwów z powodu niejadka w domu! W poradniku Mandy Francis, wydanym w serii „52 […]
Czwartek, 20 maja 2010
Mick O’Hare
Jest wiele zagadnień, na które nie znamy odpowiedzi, a do niewiedzy głupio jakoś się przyznać. Najczęściej przechodzimy nad tym do porządku dziennego i uznajemy, że „tak po prostu jest”. Od dziś już niejedna osoba będzie mogła zabłysnąć w towarzystwie znajomością rzeczy. Dlaczego psy mają czarne nosy, podgrzany ser żółty staje się ciągnący, śpiące na gałęzi […]
Czwartek, 20 maja 2010
Michał Jędryka
Ta książka to pigułka wiedzy albo wiedza w pigułce. Smaczna i lekkostrawna. „Jeśli sięgasz po tę książkę, znaczy że jesteś nienachalnie sprawna intelektualnie” – a ponieważ blondynek nie brakuje, autor na brak czytelniczek narzekał nie będzie. Postanowił poszerzyć światopogląd blondynki o kulturę. Jak wiadomo, blondynka to stan umysłu, więc czytelników będzie jeszcze więcej, także łysych, […]
Czwartek, 20 maja 2010
Agnieszka Zalewska-Meler
Co to jest zdrowy styl życia? Co różni go od stylu życia konsumpcyjnego, biznesowego, ascetycznego? Co to jest nuda i jaki ma wpływ na zdrowie? Na czym powinna polegać dbałość o zdrowie i ciało? Głównym tematem tej książki jest szeroko rozumiana troska o zdrowie człowieka. Autorka okrywa nowe sensy dbałości o nie, zachęca do poszukiwań […]
Czwartek, 20 maja 2010
Barbara i Piotr Adamczewscy
Słynna kulinarna para przemierzyła Stary Kontynent, by poznać gusta kulinarne jego mieszkańców, zasmakować w najrozmaitszych specjałach, zebrać przepisy i podpatrzyć zwyczaje. Co przywieźli z tych podróży? Smakowite wspomnienia po spożytych sporych dawkach pyszności, nierzadko w mistrzowskim wykonaniu. W tym subiektywnym przewodniku autorzy opisują swoje kulinarne przygody z każdego z 19 krajów, a każdy rozdział zwieńczony […]