Piątek, 5 listopada 2010
WydawcaBorus & InterPolonus
AutorJosef Pischl
TłumaczenieJoanna Gilewicz
RecenzentMO
Rok publikacji2010
Liczba stron234


W każdym punkcie sprzedaży książek znaleźć można tytuły takie jak „1001 nalewek”, „Wina świata” oraz inne pseudoalbumowe wydania na temat różnego rodzaju alkoholu. Wszystkie one są zawierają piękne zdjęcia butelek, etykiet, przygotowanych drinków, czasem owoców. Nie ma jednak w nich nic na temat wytwarzania alkoholu poza lakonicznymi, powszechnie znanymi informacjami. Nie natknąłem się jednak do tej pory na interesującą pozycję z dziedziny bliskiej naszemu krajowi, dziedziny będącej częścią historii Polski a mianowicie – gorzelnictwa.

Książka Josefa Pischla o destylatach alkoholowych, mimo że posiada wszystkie zalety albumu: wiele ciekawych zdjęć, twarda oprawa i wysokiej jakości papier, opisuje w praktyczny sposób jak wytwarzać alkohol z owoców. Autor zamieszcza dużo niezbędnych wzorów, tabel, rysunków i schematów potrzebnych do budowy destylatora. Są informacje, których na próżno szukać na wyspecjalizowanych forach internetowych hobbystów. Całość jest podzielona na części, w których opisywane są poszczególne procesy tworzenia destylatu, takie jak przygotowanie owoców, fermentacja, podwójna destylacja i leżakowanie. Każdy etap jest istotny a błąd podczas jednego dyskwalifikuje produkt do następnego. Josef Pischl jest uznanym autorytetem w Austrii, gdzie domowa produkcja i sprzedaż destylatów jest legalna. Mam szczerą nadzieję, że publikacje takie jak ta zapoczątkują publiczną dyskusję, budząc świadomość polityków i spowodują iż pewnego dnia, doczekam się aby móc wykorzystać wiedzę z tej książki w praktyce.

Podaj dalej
OCEŃ KSIĄŻKĘ