środa, 24 października 2018
WydawcaRebis
AutorMollie Tunitsky, Gabriela Gardner
TłumaczenieBożena Jóźwiak
Recenzent(et)
Miejsce publikacjiPoznań
Rok publikacji2018
Liczba stron160
Tekst pochodzi z numeru MLKMagazyn Literacki KSIĄŻKI 10/2018

Dolegliwości ze strony układu pokarmowego dotykają coraz większej liczby Polaków. Przyczyn może być kilka, a objawy brzuszne można jak się okazuje wyeliminować, sięgając po składniki o obniżonej zawartości Fodmap (fermentable oligo-, di-, monosaccharides and polyols, czyli fermentujące oligo-, di- i monosacharydy oraz polifenole), czyli w skrócie o węglowodany źle trawione. Wśród produktów, które powodują dolegliwości w obrębie brzucha, których trzeba unikać, Mollie Tunitsky wymienia m.in.: chleb, owsiankę, mleko i jogurty, awokado, gruszki i jabłka, śliwki, dynię, fasolę, miód, ajerkoniak i rum. Przy czym podkreśla, że układ pokarmowy każdego z nas jest inny i radzi stosować dietę eliminacyjną i monitorować objawy. Autorka doskonale wie, o czym pisze, sama przez wiele lat zmagała się z problemami trawiennymi, była błędnie diagnozowana, aż wreszcie trafiła na dietę Fodmap. W poradniku dzieli się zdobytą wiedzą, w bardzo przystępny sposób, proponuje także plan zakupów i przykładowy jadłospis na tydzień. Całości dopełnia obszerny rozdział z przepisami. A wśród nich takie smakowitości jak: makaron z cukinii z sosem pomidorowym, kokosowy dorsz po tajsku, taco z ryby, fajita z pieczonego kurczaka czy plasterki banana w czekoladzie. Niestety, część receptur wprowadza w błąd – pomimo deklaracji autorów poradnika nie da się na ich podstawie przyrządzić potraw bezglutenowych, vide ciasteczka owsiane z czekoladą, granola czy batony kokosowo-cytrynowe.

Podaj dalej
OCEŃ KSIĄŻKĘ