środa, 22 marca 2017
WydawcaŚwiat Książki
AutorMagda Gessler
Recenzent(TO-RT)
Miejsce publikacjiWarszawa
Rok publikacji2007
Liczba stron358


„Papu”, „Słodko-słony”, „Zielnik”, „Ale gloria!” a poprzednio: „Casa Waldemar”
oraz „Tsarina” zyskały zasłużone miano kulinarnych wizytówek Warszawy. Oferowane w nich potrawy są perfekcyjnie doprawione, czego, niestety, nie można rzec o cenach – zbyt słonych. Toteż gorąco polecam bywanie w tych przybytkach Lukullusa głównie w charakterze gościa. A komu się to nie uda, niechaj czym prędzej sięga po niezwykle pobudzającą apetyt książkę zawierającą przepisy na dania wykreowane w doprawdy baśniowej wyobraźni Magdy Gessler. Upitraszone osobiście smakować będą chyba nawet lepiej niż podane w restauracji.

„Kocham gotować” to nie tylko oryginalna książka kucharską, lecz również… album z dziełami sztuki. Bynajmniej nie mam na myśli reprodukcji
obrazów samej autorki, absolwentki Akademii w Madrycie, córki wieloletniego korespondenta zagranicznego Polskiej Agencji Prasowej, Mirosława Ikonowicza. W wielkim zbliżeniu na fotografii nawet sztućce przypominają muzealne insygnia władzy, awangardowych kształtów jarzyn
i owoców nie powstydziliby się kubiści, a dwie przekrojone „baby nasączone rumem” kojarzą się z rzeźbami współczesnymi. Bo stara fotograficzna
prawda, sformułowana bodaj przez nieodżałowanego Zygmunta
Samosiuka, głosi, iż wszystko zależy od tego, w jakiej co ułożymy perspektywie i jak spojrzymy. Dotyczy to też „kurczaka w cieście z białej soli” i tym podobnych gastronomicznych cymeliów.

Podaj dalej
OCEŃ KSIĄŻKĘ