Czwartek, 30 marca 2017
WydawcaJedność
AutorRoberto Ferrari, Claudia Florio
Recenzent(et)
Miejsce publikacjiKielce
Rok publikacji2016
Liczba stron240


Ta książka to kolejne potwierdzenie, że dieta śródziemnomorska jest jedną z najzdrowszych z diet. Oparta na świeżych produktach, głównie warzywach, ale też rybach i owocach morza oraz oliwie. Jak podkreśla w przedmowie do polskiego wydania prof. dr hab. n. med. Beata Wożakowska-Kapłon, nie bez znaczenia dla dobrego samopoczucia jest też wspólne nieśpieszne celebrowanie posiłku w gronie rodziny lub przyjaciół, „traktowanie gotowania jako swego rodzaju sztuki, przyjemności i powołania”. Takie podejście do życia ma swoje odzwierciedlenie w statystykach – w Polsce 32 proc. osób dorosłych choruje na nadciśnienie tętnicze, we Włoszech, odsetek zachorowań jest dużo niższy.

Włoscy autorzy stworzyli poradnik z myślą o osobach, które zmagają się z nadciśnieniem tętniczym i cukrzycą. Prościutko charakteryzują obie choroby, uspakajają, że diagnoza to nie koniec świata, nadal można cieszyć się smakowitym jedzeniem, a na dowód podsuwają 120 przepisów na pyszne potrawy, łatwe w przygotowaniu – od przekąsek, zup, przez makarony, sałatki po dania główne oraz desery. Idealnym towarzyszem do posiłku będzie wino, które chroni przed chorobami sercowo-naczynowymi, ale nie więcej niż kieliszek dziennie. Dość szeroko zostały omówione produkty spożywcze, te zalecane i takie, których należy unikać, jak np. bażancie mięso, które jest bardzo tłuste w porównaniu z innym dzikim ptactwem czy owoce kaki, które są wysokokaloryczne. Świetnym uzupełnieniem są tabele wartości odżywczych pokarmów, a całości dopełniają barwne fotografie. Fachowy poradnik w przystępnej formie.

Podaj dalej
OCEŃ KSIĄŻKĘ