Czwartek, 20 grudnia 2018
WydawcaZnak
AutorMaria Iwaszkiewicz
RecenzentTomasz Zb. Zapert
Miejsce publikacjiKraków
Rok publikacji2018
Liczba stron288
Tekst pochodzi z numeru MLKMagazyn Literacki KSIĄŻKI 12/2018

Kompilacja trzech książek: „Gawęd o jedzeniu”, „Z moim ojcem o jedzeniu” i „Gawęd o przyjęciach”. Zawiera jadłospisy uczt, na które do Stawiska – sadyby Anny i Jarosława Iwaszkiewiczów – na przestrzeni przeszło pięciu dekad zapraszano luminarzy kultury: Karola Szymanowskiego, Leona Schillera, Juliana Tuwima, Jana Parandowskiego, Kornela Makuszyńskiego, Witkacego, Jerzego Andrzejewskiego czy Krzysztofa Kamila Baczyńskiego. A także – równie smakowite – opisy rytuałów towarzyszących robieniu przetworów albo okolicznościowych dań. No i wreszcie, crème de la crème publikacji: przepisy, pokryte patyną czasu, lecz niewątpliwie warte reinkarnacji. Czy po lekturze ktoś zechce organoleptycznie przekonać się o walorach aromatycznych: kury po literacku, jajecznicy galicyjskiej, zupy Julianki, bigosu myśliwskiego, staroruskiego pieroga z kaszą krakowską i kurą, względnie tortu Fedora?

Podaj dalej
OCEŃ KSIĄŻKĘ