Bardzo lubię te pięknie wydane przez Jedność przewodniki po kulinarnej sztuce Włoch. Mogę je przeglądać bez końca. Twarda oprawa, duży format, znakomite fotografie i spora dawka wiedzy. Do portfolio oficyny i na moją obszerną półkę dotyczącą włoskich kulinariów dołączył diamencik – „Made in Italy”.
Autor zabiera czytelnika w podróż kulinarną przez różne regiony Włoch. Opowiada o tradycjach i historii danego zakątka, charakterystycznych, typowych produktach spożywczych i daniach, ale też o technikach wykorzystywanych w kuchni. Opisuje metody wytwarzania słynnych serów: gorgonzoli, parmezanu, mozzarelli. Dla miłośników past książka będzie skarbnicą wiedzy o rozmaitych rodzajach makaronu, także tych mniej znanych jak bigoli czy pizzoccheri (chociaż zabrakło mojego ulubionego – orecchiette). Są tu receptury na słynne dania jak pizza, lasagne czy cantucci, ale też i te mniej oczywiste. Mnie zachwyciły przepisy na gulasz z mięsa osła, rzymskie knedliki, bakłażany faszerowane sztokfiszem, szaszłyki z sardynek z pomarańczą. W powstanie tej książki zaangażowany był m.in. Davide Oldani, mediolański szef kuchni.
Znakomitym dopełnieniem jest zamieszczony na końcu książki spis adresów, gdzie można spróbować opisywanych w książce najbardziej znanych produktów. Trattorie, osterie i restauracje zostały wyselekcjonowane przez redakcję. Zazdroszczę im tej roboty!