Wtorek, 3 kwietnia 2018
WydawcaJedność
TłumaczenieJan Nowak
RecenzentEwa Tenderenda-Ożóg
Miejsce publikacjiKielce
Rok publikacji2017
Liczba stron416
Tekst pochodzi z numeru MLKMagazyn Literacki KSIĄŻKI 3/2018

Z włoskiego tytuł tej książki brzmi śpiewnie i lekko „Facilissimo”. Takie ma być gotowanie – przyjemne, proste i esencjonalne. Przepisy zawarte w tej sporych rozmiarów książce oparte są na kuchni śródziemnomorskiej. Jest więc zdrowo, kolorowo i smacznie. Superproste gotowanie, bo oparte na kilku, maksymalnie sześciu składnikach, oprócz oczywiście przypraw. Nim rozpoczniemy gotowanie, warto skorzystać z kilku świetnych porad na temat dobrej organizacji pracy w kuchni.

Liczba prezentowanych potraw jest imponująca, a ich dobór niezwykle trafny. Od przystawek i przekąsek, makaronów, przez dania z mięs, ryb i warzyw, pizze i słone wypieki, po ciasta i desery. Czegoż tu nie ma? Pulpety z tuńczyka i ricotty, polenta z szynką wędzoną i parmezanem, sałatka z ośmiornicy z grejpfrutem i fenkułem, szaszłyki z miecznika z cukinią, budyń z soku winogronowego z pistacjami, minitarty z ricottą i jabłkami… Przygotowanie podanych potraw zajmuje nie więcej niż pół godziny, a niekiedy nawet 10 minut. Czasami autorzy sugerują, żeby pójść drogą na skróty, np. wykorzystać gotowe ciasto kruche, gotowy krem czekoladowy, kromki ciasta drożdżowego, ale jest to też sposób na recykling jedzeniowy, by wykorzystując resztki, nie marnować jedzenia.

Przepisy są bardzo czytelne, przy opisach zastosowano grafiki, a przy każdej recepturze jest też smakowite zdjęcie.

Podaj dalej
OCEŃ KSIĄŻKĘ