Czwartek, 21 października 2010
WydawcaSonia Draga
AutorErica Bauermeister
TłumaczenieEwa Borówka
Recenzent(hab)
Miejsce publikacjiKatowice
Rok publikacji2010
Liczba stron266


Lillian, wybitna kucharka i właścicielka restauracji,
zaprasza do Szkoły Niezbędnych Składników. Raz
w miesiącu, w poniedziałkowe wieczory, pomaga
gromadce uczniów doskonalić umiejętności kulinarne.
Lillian jest czarodziejką i poetką. Dla niej zapach
jest żywym organizmem, a przyprawy przemawiają
własnym językiem emocji, który Lilian rozumie jak
mało kto. Gotowanie i jedzenie jest dla niej jak religia.
I choć Lilian nie posiada listy niezbędnych składników
ani nie podaje uczniom gotowych przepisów,
na jej zajęciach rodzi się miłość i wracają wspomnienia. Wśród uczniów
są Helen i Carl, niezmiennie zakochani w sobie starsi państwo; Włoszka
Antonia, która przyjechała do Stanów przebudzić duszę; przystojny
i nieśmiały Ian, który szuka kobiety swojego życia; Tom wciąż tęskniący
za ukochaną Charlie; Chloe szukająca równowagi i pasji; Isabelle, która
coraz bardziej oddala się od świata oraz Claire, która, gotując, wraca do
świata i odkrywa na nowo miłość do męża. Kraby w maśle i czosnku zaważyły
na życiu Claire, makaron z czerwonym sosem otworzył Toma na
nową miłość, tortilla skłoniła Chloe do zmian. wołowina po burgundzku
dodała odwagi Ianowi. Wszyscy przekonają się, że najważniejsze w życiu
jest być czyimś oregano, a „zbite ciasto daje ciężki chleb i równie ciężką
atmosferę”. Szkoła gotowania staje się dla nich szkołą życia, pełną smakowitych
metafor, niezapomnianych wrażeń zmysłowych i nieoczekiwanie
silnych emocji. Aż się chce gotować dzięki pani Bauermeister!

Podaj dalej
OCEŃ KSIĄŻKĘ