Piątek, 4 października 2019
Kulinarne wyprawy, ciekawostki i przepisy dla dzieci od Wydawnictwa Adamada

Pachnąca morzem i pomarańczami hiszpańska paella albo wietnamska zupa pho pełna makaronu ryżowego, imbiru i papryczek chilli. Somalijskie cambuulo z ryżem i fasolą w sosie pomidorowym z dodatkiem kilku kropel oleju sezamowego, a może australijski ferburger z sarniną i śliwkowym chutney. Meksykańskie empanadas wypełnione chorizo i chilli lub kanadyjskie poutine, czyli dwukrotnie smażone frytki w sosie pieczeniowym ze skrzypiącym serem i szarpaną wołowiną.

Cieknie Wam już ślinka? Nie traćcie czasu – ruszajcie za szefem Wincentym odkrywać smaki świata (i uczyć się gotować).

 

Jak się jada w Europie?

Europejczycy przy jedzeniu nie mlaszczą, nie siorbią, nie bekają, nie mówią z pełnymi ustami, nie wąchają potraw i nie dmuchają na zupę. Belgowie i Francuzi jedzą długo, przy stole odpoczywają. W Wielkiej Brytanii śniadanie jada się na ciepło. Główny posiłek dnia to kilkudaniowa kolacja.  W Bułgarii obiad zaczyna się sałatką, a w Danii zamiast obiadu je się kanapki. We Francji niegrzecznie jest jeść szybko a w Grecji i Hiszpanii najważniejszym posiłkiem dnia jest kolacja.

Smaki Europy

Co prawda Europa to drugi najmniejszy kontynent świata, ale… ile tu delikatesów! Tyle smaków! Aż nie wiadomo od czego zacząć. Zjeść pizzę czy gulasz? Musakę czy sznycel po wiedeńsku? Przyjrzyjmy się wszystkiemu bliżej, a może raczej – posmakujmy.

Włochy w makaronach

Jeśli chcesz popróbować spaghetti i innych rodzajów makaronów koniecznie musisz się wybrać do Włoch. Makarony z pomidorami albo bez, zawsze będą świetnie smakować! Oprócz pomidorów, na które natraficie tu niemal na każdym kroku, ulubionym warzywem Włochów jest łuskowaty karczoch. Włochy znane są też z cudownych lodów i kawy.

Jedyna taka

Książka Dookoła smaków. Podróże kulinarne szefa Wincentego to książka, która opowiada o najbardziej popularnych daniach na danych kontynentach i w poszczególnych krajach. Łączy ciekawostki o kuchniach świata wraz z informacjami, jak się zachować przy ich stołach. A ponadto zawiera podręcznik dla kuchcika – rady i przepisy na najciekawsze dania świata!

Dookoła smaków. Podróże kulinarne szefa Wincentego ukazała się nakładem Adamady – gdańskiego wydawnictwa, które postawiło sobie za cel wydawanie książek dobrych dla dzieci. To dla nich piszą, rysują i tworzą. I pomagają odpowiadać na dziecięce pytania.

 

Sprawdź: http://www.adamada.pl/dookola-smakow-podroze-kulinarne-szefa-wincentego.html

 

 

Podaj dalej
Źródło: Adamada