
„Jeść zdrowiej. Warzywa i owoce” to już ósma książka Lidla. Została wydana w nakładzie 2 mln egz. Będzie można ją dostać za wydanie w sklepie 300 zł na zakupy.
Książka powstała we współpracy z Instytutem Żywności i Żywienia. W pracach nad książką uczestniczyli również Karol Okrasa, Daria Ładocha, Kinga Paruzel oraz Paweł Małecki. Wkład w książkę miała także Polska Federacja Banków Żywności.
Książka podzielona jest na dwie części – edukacyjną oraz część z przepisami. W pierwszej części znajdują się skondensowane informacje m.in. na temat Nowej Piramidy Żywienia, zaleceń dietetycznych, wartości odżywczych zawartych w owocach i warzywach czy niemarnowania żywności.
Druga część to zestaw przepisów, które pozwolą na przygotowanie warzywno-owocowych posiłków na śniadanie, lunch, kolację, a nawet deser.
Przypomnijmy, Lidl wydał do tej pory siedem książek kucharskich: „Jeść zdrowiej”, „Rodzinna kuchnia Lidla”, „Cukiernia Lidla”, „Kuchnia Polska według Pawła Małeckiego – słodka”, „Kuchnia Polska według Karola Okrasy – słona”, „Ryby są super ” oraz Okrasa kontra Pascal”. Książka „Jeść zdrowiej.