Czwartek, 30 listopada 2023

Magdalena Tomaszewska-Bolałek i jej książka „Tradycje kulinarne Danii” (Hanami) zdobyła aż dwa Grand Prix World Gourmnad Cookbook Awards, najbardziej prestiżowej nagrody dla publikacji związanych z kulinariami, zwanej „kulinarnymi Oscarami”.

W maju tego roku Magdalena Tomaszewska-Bolałek zdobyła Grand Prix w konkursie Gourmand World Cookbook Awards za „Tradycje kulinarne Norwegii”. Za tę książkę została uhonorowana także Nagrodą Magellana, przyznawaną przez Magazyn Literacki KSIĄŻKI

Nagrodę World Gourmnad Cookbook Awards zdobył również Bartek Kieżun w kategorii “seria” za “Jerozolimę”, “Ateny” i “Stambuł do zjedzenia” (Buchmann).

Z kolei jego „Uczta na Wawelu” (Zamek Królewski na Wawelu) zdobyła Grand Prix w kategorii Head of States oraz nagrodę w kategorii UNESCO.

Bartek Kieżun jest podwójnym zdobywcą Nagród Magellana.

Tegoroczna gala rozdania Gourmand World Cookbook Awards, jednego z najważniejszych konkursów dla książek kulinarnych na świecie, odbyła się w Rijad w Arabii Saudyjskiej.

Podaj dalej
Autor: ET