Piątek, 9 kwietnia 2021
"W przyszłym tygodniu zapoznamy branżę z uaktualnionym projektem ustawy wraz z uzasadnieniem"

Zamieszczamy odpowiedź Soni Dragi, prezeski Polskiej Izby Książki, na list otwarty PDW w sprawie prac nad ustawą o jednolitej cenie książki:

“Szanowny Panie Prezesie, Szanowni Udziałowcy PDW,

z pewnym zdumieniem odebrałam pismo od Państwa, opublikowane w formie listu otwartego, odnoszące się do nieistniejącego problemu.

Kwestionujecie Państwo pomysł włączenia ebooków do projektu ustawy o książce. Koncepcja taka rzeczywiście była dyskutowana w gronie osób, pracujących nad aktualizacją projektu. W wyniku dyskusji ustaliliśmy, że skupimy ustawę na edycjach książek papierowych, z pominięciem wersji elektronicznych oraz audio.

Istotą ustawy o książki jest ochrona całego rynku książki i wszystkich podmiotów w nim funkcjonujących. Uznaliśmy, że pominiemy edycje elektroniczne jako stanowiące znacznie mniejsze zagrożenie ich egzystencji, a otwierające cały szereg nowych zagadnień i możliwych kontrowersji.

W przyszłym tygodniu zapoznamy branżę z uaktualnionym projektem ustawy wraz z uzasadnieniem.  Dziwi więc, że podejmujecie Państwo stanowisko, nie czekając na zaprezentowanie zapowiadanej propozycji.

Pozwolę sobie przy okazji uczulić Państwa, wydawców, że wciąż większość obrotów naszej branży pochodzi ze sprzedaży książek papierowych i do takich potrzebujemy wszystkich segmentów rynku, w tym stacjonarnych księgarń, zapewniających różnorodność oferty wydawniczej, gwarantujących bliski, żywy kontakt z książką. Te niestety stoją w obliczu rychłego bankructwa, skoro od kilku lat doświadczamy wyniszczających wojen cenowych prowadzonych przez duże podmioty dystrybucyjne oraz znacznego przesunięcia sprzedaży do internetu.

Rolą wydawcy powinno być odpowiednie postrzeganie całego rynku i dbanie o prawidłowy przebieg dystrybucji książek. Temu między innymi będzie służyła ustawa, której znowelizowany projekt pod nazwą ‘Ustawa o ochronie rynku książki’ wkrótce poddamy pod dyskusję.  Zapraszamy do konstruktywnej współpracy nad nim”.

Podaj dalej