Wraz z dwojgiem wybitnych i zuchwałych niczym pierwsi odkrywcy antropologów – Michaelem Douglasem Coem, badaczem kultury Majów i Sophie Coe, znawczynią kuchni prekolumbijskiej, Państwowy Instytut Wydawniczy zaprasza w epicką podróż po dziejach napoju bogów.
Autorzy prowadzą czytelników od narodzin bohaterki książki wraz z pierwszymi naparami z ziaren kakaowca, poprzez funkcje, jakie napój pełnił w wielu kulturach – m.in. jako element ceremonii Majów, środek płatniczy Azteków, wyboistą drogę do Starego Świata i oszałamiającą rozmachem światową karierę, narodziny nowego potężnego przemysłu i jego społeczne skutki, uparte wydzierane czekoladzie tajemnic przez współczesne neuronauki aż po kwestie etyki w biznesie i ciągle mało znaną, mroczną stronę przysmaku.
Nowy „Ceram”, który trafia do rąk Czytelników, to poprawiona i rozszerzona o nowe rozdziały edycja w oparciu o najnowsze brytyjskie wydanie, uwzględniające m.in. przełomowe odkrycia wskazujące na wytwarzanie czekolady na długo przed Olmekami.
Michael Douglas Coe, Sophie Coe „Prawdziwa historia czekolady” w serii „Rodowody Cywilizacji”
Przełożyła Ewa Klekot.