środa, 4 września 2024

Żyj ze smakiem – smakuj życie!

Już w październiku Wydawnictwo Bo.wiem wprowadza na rynek nową Serię ze Smakiem!

Seria ze Smakiem powstała z myślą o osobach, które cenią szeroko pojęty smak we wszystkich jego aspektach. Od kulinarnych doznań, przez kulturowe konteksty, aż po poczucie estetyki i stylu będziemy odkrywać, jak smak wpływa na nasze życie i wybory, których dokonujemy. Chociaż kuchnia odgrywa w naszej serii ważną rolę, pójdziemy o krok dalej – chcemy prezentować różne obszary codzienności.

Książki z Serii ze Smakiem nie tylko dostarczą Wam inspiracji związanych z gotowaniem, lecz także pogłębią wiedzę o kulturze i historii różnych regionów świata. Porozmawiamy z ekspertami, którzy wprowadzą nas w tajniki swoich dziedzin, oraz z artystami poszukującymi oryginalnych rozwiązań we wzornictwie, sztuce i innych aspektach życia. Poznamy sylwetki inspirujących postaci, które wpłynęły na nasze dziedzictwo, i odwiedzimy miejsca kojarzone    z dobrym smakiem. Sprawdzimy, co zdecydowało o tym, że dana kultura wykształciła swoje wyjątkowe smaki, tradycje i obyczaje.

Seria ze Smakiem to propozycja dla tych, którzy chcą spojrzeć na jedzenie, design czy modę w pełnym spektrum i odkryć, jak smak kształtuje nasze codzienne życie. Wszystko po to, byśmy zrozumieli, co naprawdę znaczy żyć ze smakiem.

26 października 2024 roku podczas Targów Książki w Krakowie odbędzie się premiera pierwszej książki z Serii ze Smakiem pt. „Kuchnia narodowa. Osobista podróż przez kultury, historię i smaki”. Autorką tej niezwykłej publikacji jest Anya von Bremzen, znana pisarka i krytyczka kulinarna

Anya von Bremzen

KUCHNIA NARODOWA. Osobista podróż przez kultury, historię i smaki

Seria Ze Smakiem

Premiera: 26.10.2024

Bo.wiem, marka Wydawnictwa Uniwersytetu Jagiellońskiego

Opowieści ukryte w smaku 

Wszyscy mamy jakieś wyobrażenia o jedzeniu francuskim, japońskim czy meksykańskim… Skąd jednak wzięły się te przekonania? Co decyduje o tym, że danie staje się „narodowe”?

Anya von Bremzen wyrusza na poszukiwanie prawdy ukrytej za popularnym frazesem: „jesteśmy tym, co jemy”. Wyprawę rozpoczyna w Paryżu, gdzie zgłębia znaczenie wyrafinowanego smaku kuchni francuskiej. W Neapolu analizuje mity narosłe wokół pizzy oraz włoskiej duszy. Podczas dalszej podróży odkrywa tajemnice ramenu, zanurza się w tradycji hiszpańskich tapas i poznaje przepisy na mole, będące urzeczywistnieniem meksykańskiej różnorodności kulturowej. W Stambule bada kulinarne dziedzictwo dawnego imperium osmańskiego, by skończyć podróż w Queens, gdzie przyrządza ukraiński barszcz, symbolizujący bogactwo kulinarnych tradycji i tożsamości.

W „Kuchni narodowej” von Bremzen  opowiada o najbardziej fascynujących i sztandarowych kulturach kulinarnym świata, po mistrzowsku splatając smaki, historię i politykę. Rozmawia      z mistrzami kuchni, zagląda do garnków gospodyniom domowym i odwiedza lokalne sklepy oraz targowiska. Ta podróż pozwala dostrzec, jak naród tworzy swoją kuchnię i jak kuchnia tworzy naród.

Przepadłem w tej książce jak w głębokiej studni i chwilę mnie nie było. Wróciłem jednak i powiem Wam, że jeśli kochacie jedzenie, to pokochacie te historie tak samo jak ja!

Bartek Kieżun, Krakowski Makaroniarz

„Ta wyprawa w świat tworzenia mitów kulinarnych to lektura obowiązkowa… Jestem nią zachwycona!”

Nigella Lawson

„Wciągający i dowcipny dziennik podróży, przyprawiony zwięzłymi lekcjami z historii, które ukazują, jak to się dzieje, że potrawy stają się kultowe”.

„New York Times”

„Żartobliwe, pełne erudycji i pobudzające apetyt roztrząsanie idei związanych z jedzeniem i tożsamością.

Fuschia Dunlop

Tytuł Najlepszej Książki 2023 roku w „Financial Times”, „Guardian” i „The Food Programme” w BBC 

Informacja o autorce:

Anya von Bremzen należy do najbardziej utalentowanych autorek literatury kulinarnej. Trzykrotna laureatka prestiżowej nagrody im. Jamesa Bearda. Autorka wielu cenionych książek kucharskich. Teksty von Bremzen ukazują się w czasopismach: „Travel+Leisure”, „Food & Wine”, „The New Yorker”, „Saveur”. Jej wspomnieniowy reportaż „Szarlotka Lenina” (WUJ, 2016) przetłumaczono na 19 języków. „Kuchnia narodowa” została uznana za Najlepszą Książkę 2023 roku przez Financial Times, The Guardian i BBC’s The Food Programme.

 

Podaj dalej
Autor: Bo.Wiem