Poniedziałek, 27 marca 2017
"Książki są jak okręty myśli żeglujące po oceanach czasu,troskliwie niosące swój drogocenny ładunek z pokolenia w pokolenie" - Francis Bacon Pan Prof. dr hab. Piotr Gliński Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego I Wiceprezes Rady Ministrów Dotyczy: Projektu ustawy o jednolitej cenie książki opracowany przez Polską Izbę Książki Szanowny Panie Premierze, Izba Księgarstwa Polskiego z/s w Warszawie działając na podstawie art.2 Ustawy z dnia 30 maja 1989 r. o izbach gospodarczych (Dz.U.1989 nr 35, poz.195 z późn.zm.) oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Księgarzy Oddział Śląski w Lędzinach działając na podstawie Ustawy z dnia 7 kwietnia 1989 r. Prawo o stowarzyszeniach (Tekst jednolity: Dz. U. 2001nr 79, poz. 855 nie obejmuje art. 47-50 i art. 54) przesyłają swoje uwagi do projektu "USTAWY z dnia [ ] 2017 r. o jednolitej cenie książki" z dnia 20 lutego 2017 roku opracowanego przez Polską Izbę Książki. Do przedłożonego projektu wnosimy następujące uwagi: 1. W art.2 projektowanej ustawy zdefiniowano: książkę, jednolitą cenę, wydawcę, importera, sprzedawcę końcowego, (jako księgarnię) i nabywcę końcowego (jako konsumenta czytelnika), natomiast nie zdefiniowano hurtowni książek, które na rynku pełnią rolę sprzedawcy pośredniego. UZASADNIENIE:Na rynku polskim łańcuch dystrybucji książki jest następujący: wydawca - hurtownia książek - księgarnia. W naszym kraju działa ponad trzysta hurtowni, jest to duża ilość w porównaniu do rynku niemieckiego, gdzie działają cztery hurtownie, w tym dwie o zasięgu ogólnokrajowym (za Hurtownią LIBRI z Hamburga na Targach Książki w Warszawie). Uważamy za zasadne, aby również w tymże art.2 zdefiniować sprzedawcę pośredniego, jakim jest hurtownia książek. 2. W art.8 w ust.3 dopisać pkt 6 o treści: bibliotece w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 27 czerwca 1997 r. o bibliotekach (Dz.U.2012 r. poz.642 i 908 oraz z 2013 r. poz.829) natomiast w art.9 skreślić pkt 6 w brzmieniu jak wyżej. UZASADNIENIE:Przesłany Ministerstwu Kultury i Dziedzictwa Narodowego projekt ustawy o jednolitej cenie książki opracowany przez Polską Izbę Książki niepokoi środowisko księgarskie z powodu wprowadzenia w art.9 w pkt. 6 zapisu, że "Obowiązek sprzedaży książki po jednolitej cenie nie ma zastosowania do jej sprzedaży": 6) bibliotece w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 27 czerwca 1997 r. o bibliotekach (Dz.U.2012 r.poz.642 i 908 oraz z 2013 r. poz.829). Powyższy zapis został wprowadzony do projektu ustawy przez Podkomisję nadzwyczajną do rozpatrzenia poselskiego projektu ustawy o książce Komisji Kultury i Środków Przekazu (druk Sejmowy nr 3477) z dnia 7 października 2015 roku na bezwarunkowy wniosek Dyrektora Biblioteki Narodowej, którego nie zadowolił poselski projekt ustawy o książce z 8 kwietnia 2015 r. z zapisem w art.11 w ust.1, że "Sprzedawca końcowy jest uprawniony do sprzedaży książki w cenie stanowiącej między 80% a 100% ceny, jeżeli książka jest nabywane przez: 1) bibliotekę w rozumieniu ustawy z dnia 27 czerwca 1997 r. o bibliotekach;" Podstawą do takiego stanowiska były i są działania bibliotek, które wymuszają na dostawcach (hurtowniach, wydawcach) rabaty do 45% i przy oświadczeniu Dyrektora, że albo biblioteki będą wyłączone, a jeżeli nie to ustawy nie będzie, Podkomisja Sejmowa dokonała zmiany w ustawie wyłączając biblioteki przy milczącej zgodzie pozostałych obecnych na posiedzeniach Podkomisji Sejmowej. Zdaniem Izby Księgarstwa Polskiego na obecnym etapie wyłączenie spod ustawy bibliotek jest niecelowe i godzi w interesy księgarzy - dla wydawców i hurtowników jest bez znaczenia. Jednym z założeń ustawy jest to, że po jej wprowadzeniu w życie ceny na książki winny stopniowo ulec obniżce. Będzie to trudne do osiągnięcia przy rabatowaniu bibliotek na dotychczasowym poziomie tj., do 45%, aby hurtownik lub sieciowy księgarz mógł spełnić oczekiwania bibliotek będzie wymuszał na wydawcach rabat sięgający do 60 %, co dzieje się obecnie, a wydawca, aby sprostać żądaniom będzie ?sztucznie? podnosił cenę katalogową swej książki i koło się zamyka. Izba nasza uważa, że biblioteki powinny być objęte ustawowym …
Wyświetlono 25% materiału - 599 słów. Całość materiału zawiera 2398 słów
Pełny materiał objęty płatnym dostępem
Wybierz odpowiadającą Tobie formę dostępu:
1A. Dostęp czasowy 15 minut
Szybkie płatności przez internet
Aby otrzymać dostęp kliknij w przycisk poniżej i wykup produkt dostępu czasowego dla Twojego konta (możesz się zalogować lub zarejestrować).
Koszt 9 zł netto. Dostęp czasowy zostanie przyznany z chwilą zaksięgowania wpłaty - w tym momencie zostanie wysłana odpowiednia wiadomość e-mail na wskazany przy zakupie adres e-mail. Czas dostępu będzie odliczany od momentu wejścia na stronę płatnego artykułu. Dostęp czasowy wymaga konta w serwisie i logowania.
1B. Dostęp czasowy 15 minut
Płatność za pośrednictwem usługi SMS
Aby otrzymać kod dostępu, należy wysłać SMS o treści koddm1 pod numer: 79880. Otrzymany kod zwotny wpisz w pole poniżej.
2. Dostęp terminowy
Szybkie płatności przez internet
Dostęp terminowy zostanie przyznany z chwilą zaksięgowania wpłaty - w tym momencie zostanie wysłana odpowiednia wiadomość e-mail na wskazany przy zakupie adres e-mail. Dostęp terminowy wymaga konta w serwisie i logowania.
3. Abonenci Biblioteki analiz Sp. z o.o.
Jeśli jesteś już prenumeratorem dwutygodnika Biblioteka Analiz lub masz wykupiony dostęp terminowy.