„Tradycje kulinarne Norwegii” Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek (Hanami) zostały podwójne uhonorowane.
Publikacja otrzymała wyróżnienie w konkursie o Nagrodę Magellana w kategorii „przewodnik kulinarny”. A dzień później zdobyła Grand Prix w konkursie Gourmand World Cookbook Awards w kategorii „kuchnia nordycka”.
Magdalena Tomaszewska-Bolałek w książce „Tradycje kulinarne Norwegii” udowadnia, że norweska kuchnia ma wiele do zaoferowania poszukiwaczom smaków. Autorka, kulturoznawczyni, z wielkim znawstwem i sprawnym piórem opisuje skandynawską kulturę kulinarną – napisała już „Tradycje kulinarne Szwecji” i „Tradycje kulinarne Finlandii”, jej wcześniejsze publikacje dotyczyły zaś kuchni japońskiej i koreańskiej oraz polskiej. W najnowszej publikacji prowadzi czytelnika przez historię i kulturę kulinarną krainy fiordów, w której przenikały się wpływy kuchni saamskiej, duńskiej i szwedzkiej, a opowieści przeplatane są przepisami kulinarnymi i pięknymi fotografiami – przyrodniczymi, architektonicznymi i kulinarnymi. Oczywiście nie zabrakło także smakowitych przepisów (z „Magazynu Literackiego KSIĄŻKI” nr 5/23)