W sobotę 4 czerwca odbyła się główna gala Gourmand World Cookbook Awards podczas której rozdano nagrody dla najlepszych książek kulinarnych na świecie. „Tradycje kulinarne Szwecji” Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek zdobyły Grand Prix w kategorii kuchnia nordycka.
Przypomnijmy, że publikacja otrzymała wyróżnienie w tegorocznej edycji Nagród Magellana w kategorii „przewodnik kulinarny”.
Konkurs Gourmand World Cookbook Awards odbywa się od 1995 roku i jest jednym z najważniejszych światowych wydarzeń poświęconych kulturze kulinarnej.
Tegoroczna edycja konkursu odbyła się w Umeå w Szwecji. Między 2 a 5 czerwca autorzy, wydawcy, przedstawiciele mediów, dyplomaci i specjaliści od kultury kulinarnej oraz turystyki kulinarnej mieli okazję wziąć udział w wielu różnych wydarzeniach. Wśród nich znalazły się między innymi panele dyskusyjne, warsztaty, prezentacja Hallbars Awards – nagród dla publikacji poświęconych zrównoważonemu rozwojowi oraz wystawa książek kulinarnych.