Wtorek, 13 lutego 2024
Księgarnia Wydawnictw Obcojęzycznych Co-liber (ABE-Books) przy pl. Bankowym 4 w Warszawie zamknęła swe podwoje dla klientów. Jej oferta dostępna jest wyłącznie online na books.abe.pl Firma została powołana w 1992 roku przez Jacka Lewinsona, który w 2005 roku sprzedał ją spółce A.B.E. Marketing. Co-Liber prowadzi sprzedaż półhurtową i detaliczną, importuje i dystrybuuje publikacje obcojęzyczne w Polsce, […]
Poniedziałek, 31 października 2022
Cecily Wong, Dylan Thuras Atlas osobliwości kulinarnych tłum. Maciej Potulny, Wydawnictwo Sonia Draga, Katowice 2022, s. 440, ISBN 978-83-66661-85-1 Jeśli coś wygląda dobrze – zjedz to, mawia mój ulubiony specjalista od sztuki kulinarnej Andrew Zimmern, który podróżuje po świecie w poszukiwaniu najdziwniejszych i najbardziej zaskakujących potraw (może kiedyś doczekamy się wydania jego książek po polsku). Podróżowanie i odkrywanie, […]
Poniedziałek, 26 lipca 2021
Księgarnia Kulinarna Bookoff w dniach 5-8 sierpnia organizuje Wirtualne Targi Książki Kulinarnej. „Nasze zeszłoroczne Wirtualne Targi Książki Kulinarnej były jedną najbardziej popularnych akcji promocyjnych, które zorganizowaliśmy od początku pandemii. Jako że tradycyjne wydarzenia targowe nie wróciły jeszcze do naszego kalendarza, postanowiliśmy zorganizować nową edycję naszej wirtualnej imprezy” – informuje organizator. Oferta zostanie zaprezentowana na stronie […]
środa, 27 maja 2020
Nowość Domu Wydawniczego Rebis
Polacy są prawdziwymi wielbicielami zup. Jemy ich najwięcej na świecie – każdy Polak średnio spożywa ponad 100 litrów zup rocznie! Dla wielu osób zupa jest podstawą obiadu. Niejedna babcia i mama twierdzą, że rosół ma wręcz magiczne właściwości lecznicze, a chłodnik to najlepszy obiad na upalne dni – nie dość, że nasyci, to przy okazji […]
środa, 17 kwietnia 2019
Jarosław Dumanowski, Magdalena Kasprzyk-Chevriaux Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej Wydawnictwo Czarne, Warszawa 2019, s. 336, ISBN 978-83-8049-852-5 Nasze wyobrażenie o polskiej kuchni bardzo kuleje – wynika z lektury pasjonującego wywiadu-rzeki, jaki przeprowadziła Magdalena Kasprzyk-Chevriaux z historykiem Jarosławem Dumanowskim, specjalistą od historii literatury kulinarnej. W książce „Kapłony i szczeżuje” […]