środa, 27 maja 2020
Nowość Domu Wydawniczego Rebis
Polacy są prawdziwymi wielbicielami zup. Jemy ich najwięcej na świecie – każdy Polak średnio spożywa ponad 100 litrów zup rocznie! Dla wielu osób zupa jest podstawą obiadu. Niejedna babcia i mama twierdzą, że rosół ma wręcz magiczne właściwości lecznicze, a chłodnik to najlepszy obiad na upalne dni – nie dość, że nasyci, to przy okazji […]
środa, 17 kwietnia 2019
        Jarosław Dumanowski, Magdalena Kasprzyk-Chevriaux Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej Wydawnictwo Czarne, Warszawa 2019, s. 336, ISBN 978-83-8049-852-5 Nasze wyobrażenie o polskiej kuchni bardzo kuleje – wynika z lektury pasjonującego wywiadu-rzeki, jaki przeprowadziła Magdalena Kasprzyk-Chevriaux z historykiem Jarosławem Dumanowskim, specjalistą od historii literatury kulinarnej. W książce „Kapłony i szczeżuje” […]