RECENZJE
ROZWIŃ WSZYSTKIE
środa, 25 września 2013
Vesanto Melina, Brenda Davis
Jest to poradnik zarówno dla początkujących, jak i tych już bardziej zaawansowanych, którzy chcą dowiedzieć się czegoś więcej na temat wegetarianizmu. Obie autorki są licencjowanymi dietetyczkami, dlatego zapewniają, że ten […]
Poniedziałek, 12 sierpnia 2013
Aleksandra Seghi
Toskania, mimo że dużo się o niej pisze i mówi, od ekologicznej strony jest praktycznie nieznana. Smakoszka z Toskanii, Polka od kilkunastu lat mieszkająca w Pistoi, pisze o ekożyciu w […]
Poniedziałek, 12 sierpnia 2013
Evelyn Tribole, Elyse Resch
„Delektuj się jedzeniem”, „Poczytaj ciekawą książkę”, „Nie zadawalaj się byle czym” i „Przestań kontrolować swoje ciało” – te hasła bardziej przypisalibyśmy poradnikowi dla hedonisty niż książce na temat odżywiania. Ale […]
Poniedziałek, 12 sierpnia 2013
Łukasz Czajka (red.)
Książka niewielkich rozmiarów, stanowiąca wybór różnych tekstów, także z XIX wieku, będzie z pewnością gratką dla koneserów Starki, zwłaszcza, że wódka ta po blisko trzyletniej przerwie niebawem znów wrócić ma […]
Poniedziałek, 12 sierpnia 2013
Magdalena Gorzkowska
„Sztuka medyczna polega na zabawianiu pacjenta, podczas gdy natura leczy chorobę” – mawiał słynny francuski filozof, pisarz i poeta Wolter. Publikacja Magdaleny Gorzkowskiej zdaje się to potwierdzić. Współczesny człowiek nawet […]
Piątek, 21 czerwca 2013
Siostra Anastazja Pustelnik FDC
Słynna krakowska zakonnica, wybitny ekspert sztuki kulinarnej przez żołądek trafiła do serc sporej rzeszy Polaków. Dotychczas ukazało się siedem publikacji jej autorstwa w łącznym nakładzie 1,9 mln egz.! Duży sukces […]
Wtorek, 4 czerwca 2013
Tiff i Jim Easton
Poradnik, który aktywizuje rodziny do wspólnych wypraw z namiotem, do krótkich wypadów, gdy służy temu pogoda. I jedzenie nie jest tu w żaden sposób przeszkodą. Wbrew przeciwnie, gotowanie na otwartej […]
Poniedziałek, 1 kwietnia 2013
Tomasz Kowalski
Prokuratura Okręgowa w Tarnobrzegu (Podkarpackie) przesłuchuje byłego prezydenta Aleksandra Kwaśniewskiego w śledztwie dotyczącym sprawy Laboratorium Frakcjonowania Osocza w Mielcu – poinformował prokurator okręgowy Mariusz Chudzik. “Prowadzimy śledztwo w sprawie ewentualnego […]
Poniedziałek, 25 marca 2013
Marta Grycan
„Życie ma sprawiać nam przyjemność, a jedną z nich jest dobre jedzenie” – wychodzę z tego samego założenia co Marta Grycan, dlatego też z przyjemnością sięgnęłam po jej książkę o […]
Poniedziałek, 25 marca 2013
Carla Bardi
Podstawowy składnik diety śródziemnomorskiej, „płynne złoto” – jak określał oliwę Homer. Trzeba do niej dorosnąć, rozsmakować się. Na szczęście coraz więcej Polaków zaczyna doceniać jej walory smakowicie i zdrowotne, potrafi […]
Wtorek, 12 lutego 2013
Encyklopedia „Z klasztornej piwnicy. Nalewki, wina i herbaty ziołowe”, to bardzo wyczerpujące kompendium wiedzy o winach, nalewkach, likierach oraz herbatkach ziołowych wszelkiej maści, których receptury przez setki lat gromadzili mnisi […]
Wtorek, 12 lutego 2013
Marta Grycan
Szkoda życia na diety, czerpmy radość ze zwykłych przyjemności – nawołuje Marta Grycan, żona właściciela jednej z największych w Polsce wytwórni deserów lodowych, prowadząca program „Polski turniej wypieków”. Jej fotografie, […]