RECENZJE
ROZWIŃ WSZYSTKIE
środa, 21 grudnia 2011
I bardzo dobrze, że powracają najlepsze tradycje kulinarne. Półprodukty i mrożone gotowe dania idą w odstawkę. Niech sobie leżą w marketach aż je dopadnie nieubłagany upływ czasu. Dla tych wszystkich, którzy lubią cieszyć się smakiem, a nie mogą liczyć na lekcje u mam, babć czy szefów kuchni, strzałem w dziesiątkę jest ta sporych rozmiarów księga […]
środa, 21 grudnia 2011
Anna Applebaum-Sikorska, Danielle Crittenden
Sałatka śledziowa z limonką i malinami, zupa musztardowa, polędwica z dzika z wiśniami – takich zadziwień smakowych w tej książce jest wiele. Zadziwień, bo książka traktuje o kuchni polskiej. No dobrze, jak wyjaśnia jedna ze współautorek, niektóre z przepisów tradycyjnych polskich potraw zostały zmodyfikowane i uproszczone. Z myślą o amerykańskich czytelnikach – dodaje. Ale o […]
środa, 21 grudnia 2011
Obszerna księga Buchmanna uświadamia, że przekąski to nie tylko „coś szybkiego do przegryzienia”, ale prawdziwe niewielkie „potrawki”, nie ograniczające się bynajmniej do osławionych koreczków. To olbrzymi zbiór różnorodnych przepisów, połączeń, stanowiących swoistą wizytówkę danej kuchni w miniaturze. Pojawiają się tu najrozmaitsze smaki, ciekawe zestawienia nie będące wszak kulinarną wolnoamerykanką. Jest w nich natomiast pewna doza […]
środa, 21 grudnia 2011
Maja Łozińska
Książka soczyście smakowita, której nie należy czytać „na głodzie”. Maja Łozińska, specjalizująca się w historii życia codziennego i obyczaju w dawnej Polsce, prowadzi czytelnika do mieszczańskich domów „od kuchni”, przez słynne lokale gastronomiczne Drugiej Rzeczypospolitej – kawiarnie, restauracje i cukiernie, poznaje ze znanymi smakoszami, pokazuje co stało na codziennym stole, czym zaś delektowano się na […]
Piątek, 2 grudnia 2011
Gino D’Acampo
Jedyne dania, z jakimi jako tako radzę sobie w kuchni, to dania kuchni włoskiej, ze szczególnym naciskiem na makarony (najprostsze, a mięsa nie jem). Z tym zatem większą radością rozpakowywałem przesyłkę z oficyny G+J, widząc opasły poradnik kulinarny z przystojnym uśmiechniętym młodym mężczyzną, trzymającym w rękach wielgachną torbę wypełnioną kluchami. Tytuł wyjaśnił wszystko: „Włoskie dania […]
Piątek, 2 grudnia 2011
Annie Bell
Podtytuł książki brzmi: „Ponad 100 przepisów na smaczne, inspirujące zupy”… Wiem, że zupy potrafią (cóż za nie na miejscu czasownik) być smaczne, ale żeby od razu inspirowały? A do czego niby? Sądząc po „niszowości” zamieszczonych w poradniku przepisów, zakładam, że zupy te mogą być inspiracją do wariacji na temat kolejnych potraw, przyrządzonych na podobnej bazie […]
Piątek, 2 grudnia 2011
Chuck Williams, Kristine Kidd
Świetna publikacja dla miłośników jedzenia. I nie ma znaczenia zaawansowanie w sztuce kulinarnej, bo z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie pośród 1000 przepisów umieszczonych w książce. Księga obejmuje wszystko: od przystawek, śniadań, kanapek i zup po sałatki, potrawy z ryb, mięs, ciasteczka, ciasta i inne desery. Są wśród nich potrawy światowej sławy, kulinarne nowalijki […]
Piątek, 2 grudnia 2011
Marek Kondrat, Paweł Wątor, Adam Woźniak
„Musiało minąć wiele lat zanim odnalazłem swoją pasję. Nie żałuję ich – dla mnie to proces naturalny. Coś musiałem przeżyć, coś zrozumieć by móc określić swoje potrzeby na tzw. ‘jesień życia’” – wyznał kilka lat temu Marek Kondrat. Dziś to bez wątpienia twarz numer jeden polskiego rynku winiarskiego. W książce „Odkrywanie smaku” stara się dowieść, […]
Piątek, 2 grudnia 2011
Cristina Bottari
Szukając klucza, który pozwoliłby odkryć tajemnicę i autentyczność Włoch, warto sięgnąć po książkę Cristiny Bottari, w której autorka zgromadziła blisko 150 receptur na tradycyjne dania włoskiej kuchni, zaczerpnięte ze starych zapisków i uzupełniła je o cudowne historie ze swego dzieciństwa, anegdoty lub praktyczne porady nie wyłącznie kulinarne (biały obrus, który ma brzydką uporczywą plamę, warto […]
Piątek, 28 października 2011
Dla smakoszy i podróżników. I dla tych, którzy chcą poszerzyć swoją wiedzę o tym, jak i co ugotować, aby zrobić wrażenie na innych. „Kuchnie świata” to książka, która zawiera 150 przepisów z kilkunastu krajów świata, od Francji, Hiszpanii i Włoch, po Indie, Chiny i Meksyk. Są tu dania tradycyjne, najbardziej charakterystyczne dla konkretnego kraju. Nie […]
Piątek, 28 października 2011
Małgorzata Caprari
Co pewien czas na rynku książki ukazują się poradniki, albumy oraz kompendia wiedzy na temat różnorakich alkoholi, zarówno słabszych jak i mocniejszych. Tym razem moją uwagę przykuła książka w twardej oprawie, z dużym napisem na okładce – wina domowe. Już sam tytuł pozwala się domyślać, że nie będzie to kolejny nudny przewodnik po francuskich apelacjach […]
Piątek, 28 października 2011
Jan Rogala
Pięknie opracowany graficznie zbiór przepisów na domowe nalewki, których autor zgromadził pokaźną liczbę, notując często przepisy zapomniane, dzięki czemu książka dla miłośników kordiałów będzie źródłem inspiracji na wiele lat. Mankamentem tego opracowania jest brak informacji o tym jak nalewka z przepisu ostatecznie smakuje – biorąc pod uwagę ceny spirytusu i konieczny czas oczekiwania na finalny […]