Poniedziałek, 23 maja 2011
WydawcaSonia Draga
AutorMarie-Amélie Picard
TłumaczenieMarta Olszewska
RecenzentKF
Miejsce publikacjiKatowice
Rok publikacji2010
Liczba stron184


Tytułowe produkty to: brokuł, cebula, cytryna,
czarna porzeczka, czosnek, grejpfrut, herbata, karczoch,
kiwi, lipa, marchew, mięta, miód, ocet, oliwa
z oliwek, pomarańcza, pomidor, soja, tymianek
i wino. Nie wiedzieć czemu lekturę książki
zacząłem od tego ostatniego. I czego się dowiedziałem?
Ano między innymi, że spożycie trunku
pomaga w leczeniu takich schorzeń jak anemia,
angina, depresja, wzdęcia, zaparcia czy żylaki. Pewien
problem pojawił się jednak, gdy przeszedłem
do instrukcji, jak przy pomocy wina zaradzić kontuzjom. Radzi bowiem
autorka, by wymieszać 50 g liści majeranku, 25 g kwiatów lipy, 50 g liści
czerwonych winogron i 50 g kwiatów pomarańczy. Potem to się warzy,
odstawia i pije. Receptury towarzyszące pozostałym życiodajnym produktom
są, na szczęście, prostsze (i łatwiejsze do „skompletowania”).
„Aby dodać życia i nadać złotawych połysków włosom”, należy je po
umyciu szamponem spłukać herbatą, a kaca leczyć sokiem z cytryny
wciśniętym do filiżanki nieposłodzonej kawy (na pewno paskudne to,
ale sprawdzę, czy skuteczne).

Przepisy uzupełnione zostały uwagami dotyczącymi stosowania
produktów, opisem właściwości leczniczych czy „cudownymi domowymi
radami”.

Podaj dalej
OCEŃ KSIĄŻKĘ