Ciekawa propozycja dla młodych amatorów gotowania. 36 przepisów, umieszczonych na sztywnych kartkach na spiralnych stronach, podzielono na trzy sekcje: „Na słodko”, „Na słono”, i „Na słodko albo na słono”. Każdy może skomponować własne menu. Receptury nie powinny nastręczać trudności tym bardziej wprawnym w kuchni, młodsi powinni wesprzeć się pomocą kogoś dorosłego. A zachęcam do rodzinnego spędzania czasu na pichceniu, to daje mnóstwo radości, rozwija zdolności manualne i kreatywność.
Wśród kulinarnych propozycji znalazły się: szaszłyki drobiowe, sałatka z kaszy perłowej, faszerowana papryka, kalafior w cieście, leniwe, placki ziemniaczane, lody czekoladowe, masło orzechowe czy blok czekoladowy.
Zamiast typowych fotografii potraw książkę zdobią pastelowe ilustracje, wykonane ręką Agnieszki Serwickiej, która jest też autorką projektu i opracowania graficznego.