środa, 22 marca 2017
WydawcaLangenscheidt Polska/Berlitz
TłumaczenieHubert Górski, Maciej Glinicki
Recenzent(pd)
Miejsce publikacjiWarszawa
Rok publikacji2008
Liczba stron286


W kolejnej pozycji pod marką Berlitz przede
wszystkim należy podkreślić świetne fotografie,
większości których autorem jest fotograf Gregory
Wrona. Prezentują nie tylko niezwykłe uroki
lądowych i morskich obszarów Chorwacji, ale
też ukazują życie codzienne tego kraju, zachowania
jego mieszkańców, a także wręcz zapraszają
do spróbowania fotografowanych potraw
i napoi. Wierzymy autorom zdjęć (i wydawcy)
na słowo, gdy w podpisie czytamy, że zdjęcie
przedstawia „kieliszek zaskakująco dobrego wina”. Nie ma zresztą
powodów, aby poddać w wątpliwość informacje o szczególnych zaletach
chorwackich win, gdyż już od lat turyści z całego świata, również
z Polski, doceniają takie gatunki jak dingac (zwłaszcza), pošip czy
grk, a także malvazija i różne odmiany graševiny.

Nie tylko sprawy ważne dla podniebienia są fachowo i ze znawstwem
omówione, zaskakująco sprawnie i rzetelnie, a zarazem przystępnie,
chociaż z konieczności skrótowo, przedstawiono skomplikowane dzieje tego kraju, nie unikając tematów trudnych i ciągle
będących przedmiotem konfliktów. Takimi są chociażby kwestie
narodowościowe czy skutki pokomunistycznej spuścizny, w tym kultu
marszałka Josipa Broz-Tito, jugosłowiańskiego prezydenta, który
z pochodzenia był przecież Chorwatem. Może tylko należałoby
zwrócić większą uwagę na weryfikację polskiego tekstu, aby uniknąć
niektórych (niewielu zresztą) pomyłek, jak chociażby niewłaściwego
podpisu pod konnym portretem jednego z bohaterów narodowych,
czy pomylenia rusztu z rożnem, co oczywiście w kuchni ma
znaczenie kapitalne. Generalnie jednak wśród kilkunastu dostępnych
obecnie przewodników po Chorwacji publikacja ta wyróżnia
się ciekawym podejściem do tematu, różnorodnością propozycji
wakacyjnych, interesującymi opiniami, które przybierają czasem
wręcz formę felietonów i oczywiście świetnym materiałem fotograficznym.

Podaj dalej
OCEŃ KSIĄŻKĘ