środa, 30 października 2019
WydawcaAdamada
AutorŠtěpánka Sekaninová
TłumaczeniePiotr Salewski
Recenzent(et)
Miejsce publikacjiGdańsk
Rok publikacji2019
Liczba stron40
Tekst pochodzi z numeru MLKMagazyn Literacki KSIĄŻKI 10/2019

Belgia słynie z czekoladowych trufli, Hiszpanie zajadają się paellą, Włosi – wiadomo, amerykańska klasyka to hamburger i frytki, z kolei meksykańska to oczywiście tacos. A co jada się w Afryce? Jak wyglądają japońskie śniadania? W jakim kraju zajada się kanapki o każdej porze dnia, a najchętniej na obiad? Co to jest hokey pokey, damper, ugali i matoke? Jak podawać fufu?

O tych wszystkich smakach świata opowiada Wincenty, który chciałby zostać najlepszym kucharzem na świecie i mieć własną restaurację, a w niej serwowałby oczywiście potrawy z całego świata. Kompozycja książki jest dobrze przemyślana, znakomitym dopełnieniem treści są zabawne ilustracje Jakuba Cenkla.

„Dookoła smaków” jest znakomitym przewodnikiem po kulinarnym świecie. Książka buduje świadomość kulinarną dzieci – dzięki niej będą bardziej otwarte na nowe smaki i zapachy, rozbudza ciekawość świata i jest zachętą do podróży.

Podaj dalej
OCEŃ KSIĄŻKĘ