środa, 30 października 2019
WydawcaAdamada
AutorŠtěpánka Sekaninová
TłumaczeniePiotr Salewski
Recenzent(et)
Miejsce publikacjiGdańsk
Rok publikacji2019
Liczba stron40
Tekst pochodzi z numeru MLKMagazyn Literacki KSIĄŻKI 10/2019

Belgia słynie z czekoladowych trufli, Hiszpanie zajadają się paellą, Włosi – wiadomo, amerykańska klasyka to hamburger i frytki, z kolei meksykańska to oczywiście tacos. A co jada się w Afryce? Jak wyglądają japońskie śniadania? W jakim kraju zajada się kanapki o każdej porze dnia, a najchętniej na obiad? Co to jest hokey pokey, damper, ugali i matoke? Jak podawać fufu?

O tych wszystkich smakach świata opowiada Wincenty, który chciałby zostać najlepszym kucharzem na świecie i mieć własną restaurację, a w niej serwowałby oczywiście potrawy z całego świata. Kompozycja książki jest dobrze przemyślana, znakomitym dopełnieniem treści są zabawne ilustracje Jakuba Cenkla.

„Dookoła smaków” jest znakomitym przewodnikiem po kulinarnym świecie. Książka buduje świadomość kulinarną dzieci – dzięki niej będą bardziej otwarte na nowe smaki i zapachy, rozbudza ciekawość świata i jest zachętą do podróży.

No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
OCEŃ KSIĄŻKĘ
escort bayan trabzon escort bayan yalova escort bayan edirne escort bayan manisa bursa görükle escort