Piątek, 2 grudnia 2022
WydawcaZnak
AutorLuca Cesari
TłumaczenieMateusz Kłodecki
Recenzent(et)
Miejsce publikacjiKraków
Rok publikacji2022
Liczba stron336
Tekst pochodzi z numeru MLKMagazyn Literacki KSIĄŻKI 11/2022

Kuchnia włoska jest najpopularniejszą kuchnią regionalną na świecie, na Półwyspie Apenińskim podniesiono ją do rangi sztuki. Jestem wielką miłośniczką włoskich smaków, z przyjemnością kolekcjonuję książkowe opowieści kulinarne, smakuję Italii dosłownie i w przenośni. I ileż to na swojej drodze spotkałam ludzi, którzy próbowali przekonać mnie do swojej wizji, że to właśnie oni wiedzą, jaka jest ta „prawdziwa” kuchnia włoska, dysponują jedynymi słusznymi przepisami na tradycyjne dania. Luca Cesari, historyk gastronomii i kucharz, nazywa ich „gastropurystami”. To szczególny gatunek człowieka, który „zawsze wie (wierzy, że wie), jakie są jedyne i niezastąpione składniki wszystkich tradycyjnych potraw”. Tymczasem receptury przez wieki się zmieniały, ewoluowały, co udowadnia autor na przykładzie dziesięciu dań makaronowych, takich włoskich klasyków. Już sam król włoskich primi piatti, czyli spaghetti al pomodoro, swe korzenie ma w Ameryce, wszak pomidor do Europy przywędrował z Nowego Świata…

Luca Cesari przywołuje m.in. legendę fettuccine Alfredo. Przepis wymyślony został w 1908 roku przez Alfredo di Lelio, właściciela restauracji w Rzymie. Alfredo chciał zadowolić swoją żonę Ines, która spodziewała się dziecka, przygotowując dla niej nieskomplikowane danie na bazie makaronu. Żonie Alfredo tak bardzo zasmakował makaron, że zasugerowała mężowi, aby włączył je do menu ich trattorii. Danie zostało rozsławione w 1927 roku dzięki amerykańskim gwiazdom kina niemego, Douglasowi Fairbanksowi i Mary Pickford. A podstawą sosu do makaronu jest po prostu masło i parmezan. Dziś można spotkać odmiany znacznie bardziej wzbogacone. „Istnienie różnych wersji tego samego dania jest wpisane w DNA potraw, szczególnie tych, które szczycą się długim rodowodem” – wskazuje autor.

Przeczytamy też o okolicznościach narodzin receptur na amatricianę, carbonarę, gnocchi, tortellini alla bolognese, ragù alla napoletana, lazanię i pesto alla genovese oraz o legendach, które narosły wokół tych dań. „Jedyną stałą cechą tradycji kulinarnej jest jej zmienność” – puentuje znawca. I basta!

OCEŃ KSIĄŻKĘ