Czwartek, 18 czerwca 2015
WydawcaDwie Siostry
AutorMarta Dymek
RecenzentET
Miejsce publikacjiWarszawa
Rok publikacji2014
Liczba stron284


Blogosfera coraz śmielej wkracza na księgarskie półki. Sukcesy w tej
dziedzinie odnoszą zwłaszcza blogerki kulinarne. Najlepsze przykłady
– Dorota Świątkowska (blog mojewypieki.com) ma na swoim koncie
dwa bestsellery – „Moje wypieki i desery” i „Moje wypieki i desery
na każdą okazję”, Eliza Mórawska (blog whiteplate.com) podbiła serca
czytelniczek książką „White Plate”, a później „White Plate. Słodkie”.
„Jadłonomia” już cztery razy figurowała w zestawieniu „Magazynu Literackiego
KSIĄŻKI” trzydziestu najlepiej sprzedających się tytułów. To
pozycja rekomendowana przez jaroszy. Marta Dymek jest twórczynią
najpopularniejszego polskiego bloga o kuchni roślinnej – jadlonomia.
com, który zdobył tytuł Bloga roku 2013 w kategorii „kulinarne”. I wciąż
bije rekordy powodzenia. Czyżby Polacy zarzucali mięso na rzecz jarmużu,
topinamburu i pasternaka? Z całą pewnością to nie jest książka
tylko dla wegan, chociaż to właśnie dla nich będzie świetnym źródłem
przepisów i inspiracji.

W książce znaleźć można ponad 100 przepisów na dania z bulw,
korzeni i liści, a także bakalii, nasion i zbóż. Potrawy są wykwintne,
a jednocześnie proste i zdrowe. Książka, pełna zdjęć, które niemal
wabią aromatem, elegancko oprawiona w twardą okładkę, doskonale
sprawdzi się jako prezent. Choćby zrobiony samemu sobie. Inspiruje
i pobudza wyobraźnię. Umiejętności kulinarne nie mają tu znaczenia,
liczy się serce do gotowania.

Podaj dalej
OCEŃ KSIĄŻKĘ