
Przewodnik dla bardziej wymagającego turysty,
który szuka nie tylko wypoczynku i „zaliczenia”
najciekawszych zabytków, lecz chce wniknąć w historię,
kulturę i mitologię, a ta w przypadku Krety
przecież jest na każdym kroku obecna. Kultura
minojska, charakterystyczna dla wyspy przez ponad
1500 lat (począwszy od 3000 roku p.n.e.),
pozostawiła po sobie m.in. imponujące pałace,
ale mamy tu przecież także pozostałości po wpływach
Bizancjum czy Wenecji. Autorzy sporo uwagi
poświęcają też śródziemnomorskiemu klimatowi wsypy, z którym
turysta styka się nie tylko w formie drzewek pomarańczowych czy
kwitnących opuncji, kryjących się w skałach jaszczurek i wygrzewających
żółwi, lecz także… na talerzu i w kieliszku, a potrawom i trunkom
dedykowano osobny rozdział. W części poświęconej wybranym
miejscowościom bardziej położono nacisk na ciekawostki niż
na informacje praktyczne. Te ostatnie zebrano na końcu. Doskonałe
są zdjęcia, również znakomite mapki i rysunki, a całość dobrze zaprojektowana
graficznie – przewodnik jest jednocześnie elegancki
i przejrzysty.