Książki kucharskie, które dotychczas ukazywały się
pod marką Elipsa, niemalże gwarantowały dobrą
atmosferę przy stołach wywołaną tym, że goście
i domownicy mogli dzięki nim dobrze i smacznie
zjeść. Dobrym samopoczuciem mogła się również
cieszyć osoba przygotowująca posiłek, bo publikowane
przepisy były starannie wyselekcjonowane,
sprawdzone, a towarzyszyły im tak szczegółowe
przepisy, że nawet totalny kulinarny laik mógł zabłysnąć
czymś więcej niż ugotowaniem wody na herbatę.
Nie inaczej jest i w przypadku tej publikacji, która ucieszy miłośników
włoskiej kuchni, ale i osoby dopiero zaznajamiające się ze śródziemnomorskimi
smakami. Nie trzeba chyba przypominać, jak zdrowa jest to kuchnia,
której podstawą są: oliwa z oliwek, zioła, warzywa, ryby i owoce morza. Aż
12 stron książki poświęcono na zaprezentowanie rodzajów i odmian makaronów,
10 – przeznaczono na omówienie rodzajów serów, dużo miejsca
zajmuje opis wędlin, mięs i trunków. Drugą połowę książki stanowią przepisy.
Są tu dania klasyczne i regionalne, obiadowe i deserowe, a z nazwami
większości z nich z pewnością się zetknęliśmy. Apetyt podsycają do tego
duże, kolorowe ilustracje, których nie mogło tutaj zabraknąć, podobnie jak
parmezanu w spaghetti albo serka mascarpone w tiramisu.