środa, 22 marca 2017
WydawcaElipsa/Publicat
AutorKate Whiteman, Jeni Wright, Angela Boggiano
TłumaczenieHelena Gardocka
Recenzent(et)
Miejsce publikacjiPoznań
Liczba stron2008


Książki kucharskie, które dotychczas ukazywały się
pod marką Elipsa, niemalże gwarantowały dobrą
atmosferę przy stołach wywołaną tym, że goście
i domownicy mogli dzięki nim dobrze i smacznie
zjeść. Dobrym samopoczuciem mogła się również
cieszyć osoba przygotowująca posiłek, bo publikowane
przepisy były starannie wyselekcjonowane,
sprawdzone, a towarzyszyły im tak szczegółowe
przepisy, że nawet totalny kulinarny laik mógł zabłysnąć
czymś więcej niż ugotowaniem wody na herbatę.
Nie inaczej jest i w przypadku tej publikacji, która ucieszy miłośników
włoskiej kuchni, ale i osoby dopiero zaznajamiające się ze śródziemnomorskimi
smakami. Nie trzeba chyba przypominać, jak zdrowa jest to kuchnia,
której podstawą są: oliwa z oliwek, zioła, warzywa, ryby i owoce morza. Aż
12 stron książki poświęcono na zaprezentowanie rodzajów i odmian makaronów,
10 – przeznaczono na omówienie rodzajów serów, dużo miejsca
zajmuje opis wędlin, mięs i trunków. Drugą połowę książki stanowią przepisy.
Są tu dania klasyczne i regionalne, obiadowe i deserowe, a z nazwami
większości z nich z pewnością się zetknęliśmy. Apetyt podsycają do tego
duże, kolorowe ilustracje, których nie mogło tutaj zabraknąć, podobnie jak
parmezanu w spaghetti albo serka mascarpone w tiramisu.

Podaj dalej
OCEŃ KSIĄŻKĘ