Wtorek, 3 kwietnia 2018
WydawcaJedność
AutorMarino Marini
TłumaczenieZofia Pająk, Krystyna Kozak
RecenzentEwa Tenderenda-Ożóg
Miejsce publikacjiKielce
Rok publikacji2017
Liczba stron256
Tekst pochodzi z numeru MLKMagazyn Literacki KSIĄŻKI 3/2018

Bardzo lubię te pięknie wydane przez Jedność przewodniki po kulinarnej sztuce Włoch. Mogę je przeglądać bez końca. Twarda oprawa, duży format, znakomite fotografie i spora dawka wiedzy. Do portfolio oficyny i na moją obszerną półkę dotyczącą włoskich kulinariów dołączył diamencik – „Made in Italy”.

Autor zabiera czytelnika w podróż kulinarną przez różne regiony Włoch. Opowiada o tradycjach i historii danego zakątka, charakterystycznych, typowych produktach spożywczych i daniach, ale też o technikach wykorzystywanych w kuchni. Opisuje metody wytwarzania słynnych serów: gorgonzoli, parmezanu, mozzarelli. Dla miłośników past książka będzie skarbnicą wiedzy o rozmaitych rodzajach makaronu, także tych mniej znanych jak bigoli czy pizzoccheri (chociaż zabrakło mojego ulubionego – orecchiette). Są tu receptury na słynne dania jak pizza, lasagne czy cantucci, ale też i te mniej oczywiste. Mnie zachwyciły przepisy na gulasz z mięsa osła, rzymskie knedliki, bakłażany faszerowane sztokfiszem, szaszłyki z sardynek z pomarańczą. W powstanie tej książki zaangażowany był m.in. Davide Oldani, mediolański szef kuchni.

Znakomitym dopełnieniem jest zamieszczony na końcu książki spis adresów, gdzie można spróbować opisywanych w książce najbardziej znanych produktów. Trattorie, osterie i restauracje zostały wyselekcjonowane przez redakcję. Zazdroszczę im tej roboty!

No votes yet.
Please wait...
OCEŃ KSIĄŻKĘ
escort bayan trabzon escort bayan yalova escort bayan edirne escort bayan manisa bursa görükle escort