środa, 22 marca 2017
WydawcaNowy Świat
AutorBarbara Adamczewska
Recenzent(ET)
Miejsce publikacjiWarszawa
Rok publikacji2006
Liczba stron144


Daikon‚ okra‚ pancetta‚ pak-choy – to tylko kilka spośród pięćdziesięciu kulinarnych nowalijek opisanych
przez znaną miłośniczkę dobrej kuchni. Każdy z „bohaterów” książki albo od niedawna gości na sklepowych półkach‚ albo pojawił się w sklepach po latach nieobecności. Dzięki świetnie zaopatrzonym marketom możemy poczuć się obywatelami świata. Nie zawsze jednak kupując kulinarną nowość wiadomo
„z czym to się je”. Dzięki książce Barbary Adamczewskiej możemy poznać wiele zaskakujących
smaków i zainspirować się do dalszych eksperymentów. Przepisy tu podane są połączeniem tradycyjnej kuchni z nowoczesnością. Ale autorka nie ogranicza się wyłącznie do zaprezentowania receptur. W książce zamieszczono
również krótkie opisy omawianych produktów‚ niekiedy z rysem
historycznym i barwnymi anegdotami‚ a także niezwykle cenne praktyczne
porady np. jak sprawnie wyjąć pestkę z awokado.
Jedyne‚ co można zarzucić książce‚ to brak opisów przy fotografiach potraw‚ zwłaszcza‚ że dania‚ które nań widnieją przyrządzono z produktów‚ których wcześniej u nas nie tylko nie znano ale też nie widziano.

Podaj dalej
OCEŃ KSIĄŻKĘ