Piątek, 2 grudnia 2011
WydawcaFirma Księgarska Jacek Olesiejuk
AutorMarek Kondrat, Paweł Wątor, Adam Woźniak
RecenzentET
Miejsce publikacjiWarszawa
Rok publikacji2011
Liczba stron192


„Musiało minąć wiele lat zanim odnalazłem
swoją pasję. Nie żałuję ich – dla mnie to proces
naturalny. Coś musiałem przeżyć, coś
zrozumieć by móc określić swoje potrzeby
na tzw. ‘jesień życia’” – wyznał kilka lat temu
Marek Kondrat. Dziś to bez wątpienia twarz
numer jeden polskiego rynku winiarskiego.
W książce „Odkrywanie smaku” stara się dowieść,
że wino i jedzenie stanowi naturalne
połączenie. Z szefami kuchni hotelu Hilton
w Gdańsku eksperymentował, kombinował, gotował, testował i smakował.
Efektem ich pracy jest 80 przepisów na wyjątkowe, wyszukane
potrawy, takie jak grillowane radicchio i kalarepa z miodem lawendowym,
duszony w barolo zając na czerwonej kapuście, gorąca
sałatka ziemniaczana z grillowanymi przepiórkami czy semifreddo
z marakui. Każde danie ma swoją parę – wino z Europy bądź Nowego
Świata, czerwone lub białe, wytrawne lub słodkie. Warte uwagi
są praktyczne porady udzielane przez dwóch szefów kuchni i sommeliera:
co zrobić, aby borowiki były bardziej aromatyczne, jak dobrze
oczyścić mule, ile czasu przechowywać otwarte wino, jak się
dowiedzieć, jakie wina lubimy najbardziej. Każda strona przynosi zaskakujące
odkrycie lub ciekawy pomysł godny wykorzystania. Czyta
się tę książkę i przegląda, dzięki sporej ilości fotografii, z ogromnym
zainteresowaniem.

Podaj dalej
OCEŃ KSIĄŻKĘ