Lara Gessler pasję do gotowania odziedziczyła po mamie – słynnej restauratorce i tacie – cukierniku. Fachu uczyła się w akademiach kulinarnych, a umiejętności doskonaliła w londyńskich i nowojorskich restauracjach. Obecnie jest współwłaścicielką dwóch lokali – U Fukiera i Słodki Słony. W debiutanckiej książce „Słodki zielnik Lary”, wydanej przed czterema laty, zaprezentowała nieoczywiste połączenia deserów i ziół.
Tym razem jest przewodniczką po świecie orzechów i pestek. I jednym kukułczym w tej publikacji podrzutku, czyli fistaszku, który z biologicznego punktu widzenia jest rośliną należącą do rzędu bobowców, a do tego wydaje owoce nie na drzewie, a pod ziemią. Orzechy ziemne są za to symbolem płodności, wiedzy i siły, kształtem przypominają symbol nieskończoności, przez co mają zapewniać długowieczność. A poza tym są podstawą przysmaku Amerykanów, czyli masła orzechowego, i można z nich przyrządzić czekoladową tartę z solonymi orzeszkami wg receptury Lary Gessler.
Orzechy – czy to włoskie, laskowe, nerkowca czy makadamia – są alternatywnymi źródłami białka i niezwykle wartościowymi tłuszczami. Autorka pisze nie tylko o ich właściwościach zdrowotnych, ale też przedstawia ich historię, miejsce pochodzenia, przybliża obrzędy, zwyczaje z nimi związane i zastosowania w medycynie lodowej. Oczywiście nie mogło zabraknąć autorskich receptur, w których orzechy i pestki nie są dodatkiem, ale bohaterem dania. Przeczytamy więc, jak przygotować sezamki, domowy marcepan czy kokosową napoleonkę, a z dań wytrawnych – jarmuż z kasztanami wg przepisu Lucyny Ćwierciakiewiczowej, pesto z wędzoną papryką i miętą czy zapiekankę ze słodkich ziemniaków z orzechami pekan.
Książka elegancko wydana, z przepięknymi ilustracjami Katarzyny Stróżyńskiej-Goraj. Dopełnieniem całości byłby spis wszystkich potraw.