środa, 30 października 2019
WydawcaBuchmann
AutorZofia Leszczyńska-Niziołek
Recenzent(et)
Miejsce publikacjiWarszawa
Rok publikacji2019
Liczba stron290
Tekst pochodzi z numeru MLKMagazyn Literacki KSIĄŻKI 10/2019

Tę książkę w pierwszej kolejności powinni przeczytać weekendowi zbieracze, barbarzyńcy leśni, bez opamiętania rozgrzebujący ściółkę, koszący wszystko, co rośnie.

Zofia Leszczyńska-Niziołek ma bogate doświadczenie w polowaniu na grzyby i chętnie się tą wiedzą dzieli. Jej rady są bardzo cenne, a do tego okraszone anegdotami i celnymi informacjami. To pewnego rodzaju atlas grzybów z dużym naciskiem na grzyby jadalne, nie tylko te powszechnie znane, ale również te, co do których pewności większość grzybiarzy ma pewne obawy. Każdy rodzaj został dobrze opisany, od wyglądu po sposób przyrządzania i ulubione siedliska. Bardzo zaciekawił mnie zestaw grzybów dobranych pod względem intensywnego smaku i zapachu, których można używać jako przyprawy, jak np. twardzioszek czosnkowy czy maślaczek pieprzowy. Warto też zajrzeć do rozdziału „A te są po prostu niesamowite”, gdzie zaprezentowano osobniki bardzo fotogeniczne, o niesamowitych kształtach i kolorach. W koszyku autorki znalazły się też grzyby niebezpieczne, które ona, owszem, zaleca zbierać, ale jedynie do celów poznawczych, edukacyjnych. Dopełnieniem całości poradnika są oczywiście przepisy, nawet na bardzo intrygujące potrawy, jak kotlety z purchawkami, kurki kiszone w solance, galaretki kolczaste marynowane z papryką i cebulą. Dużym walorem publikacji są wysokiej jakości fotografie. Ważna i potrzebna rzecz.

No votes yet.
Please wait...
OCEŃ KSIĄŻKĘ