
Książka o charakterze albumowym, wytwornie wydana na kredowym papierze, z pięknymi kolorowymi fotografiami. Zawiera 35 przepisów na desery w wersji klasycznej i light. Autor to szef kuchni, konsultant dietetyczny oraz twórca renomowanych restauracji w Tuluzie i Paryżu. Jest wielkim smakoszem i amatorem deserów. Przepisy są proste, o różnorodnych smakach i o różnej konsystencji, przede wszystkim zaś wszystkie są wizualnie piękne. Jak zaznacza autor: „każdy deser powinien być piękny i apetyczny, chociażby z tego względu, że najpierw poznajemy deser wzrokowo, dopiero później kubkami smakowymi”. Wersja lżejsza, lekkostrawna, mniej słodka, czyli light polega na zmodyfikowaniu proporcji i na dodaniu składników alternatywnych, np. biały cukier zastąpić można słodzikami lub cukrem trzcinowym, niskokaloryczną stewią. Czytelnik może korzystać z tej książki zgodnie z cyklem zmieniających się pór roku i zastosowaniem owoców sezonowych. Mamy zatem możliwość przygotowania deserów wiosennych, letnich, jesiennych i zimowych. Oprócz przepisów na ciasta, ciasteczka, torty, tarty, kremy, musy, napoje znajdziemy tu rady, jak zrobić deser z mango, brownie z orzechami makadamia, czarną melbę, eton mess z kiwi, tiramisu ze śliwkami, oraz jak desery pięknie i oryginalnie udekorować.