Czwartek, 10 grudnia 2020
WydawcaBuchmann
AutorBartek Kieżun
Recenzent(et)
Miejsce publikacjiWarszawa
Rok publikacji2020
Liczba stron288
Tekst pochodzi z numeru MLKMagazyn Literacki KSIĄŻKI 11/2020

Trzecia książka dwukrotnego laureata Nagrody Magellana. Zachwycił członków jury „Italią do zjedzenia” i „Portugalią do zjedzenia”. Tym razem mamy do czynienia z wyjątkowym połączeniem książki kulinarnej i subiektywnego przewodnika po największym mieście Turcji. Autor umiejętnie przeplata gawędy o odwiedzanych miejscach z ciekawostkami o historii i kulturze Stambułu i oczywiście recepturami. Na niezwykle barwną publikację składają się również fotografie z licznych podróży autora. Warto zanurzyć się w jego opowieściach, można w nich przepaść na bardzo długo. Na uwagę zasługuje wysmakowana oprawa graficzna, dopieszczona w każdym szczególe. Cieszę się, że bez wychodzenia z domu mogłam poczuć klimat tętniącego życiem kulinarnego królestwa.

Podaj dalej
OCEŃ KSIĄŻKĘ