Czwartek, 7 kwietnia 2022
WydawcaKsięży Młyn
AutorAleksandra Seghi
Recenzent(et)
Miejsce publikacjiŁódź
Rok publikacji2021
Liczba stron280
Tekst pochodzi z numeru MLKMagazyn Literacki KSIĄŻKI 3/2022

Autorka już od ponad dwudziestu lat mieszka we Włoszech. Napisała dziewięć książek, w których w ujmujący sposób opisuje Toskanię i Toskańczyków, i to, jak wygląda codzienność w tym najbardziej okupowanym przez turystów włoskim regionie. Pozwala zajrzeć czytelnikom za kotarę, do prywatnego świata Włochów, a opowieści okrasza przepisami na ulubione potrawy. I właśnie otrzymujemy kolejny rarytas dla zakochanych we włoskich klimatach. Ale też o Polakach zafascynowanych ojczyzną pizzy, chianti i tiramisu.

Tym razem autorka przytacza interesujące statystyki i ciekawostki na temat Italii. Przeczytamy na przykład, że Włosi spożywają najwięcej makaronu na świecie: 23,5 kg na głowę rocznie. Dowiemy się też, że w Wenecji znajduje się księgarnia „Libreria Acqua Alta”, w której ze względu na podtopienia większość książek umieszczono w… gondoli i kilku wannach rozstawionych po kątach.

Na książkę składają się również rozmowy. Interlokutorami Aleksandry Seghi są m.in. Michał Rusinek, Robert Sowa, Włodek Pawlik, Anna Osmólska-­Mętrak i Magdalena Stysiak.

Oczywiście autorka nie byłaby sobą, gdyby nie dodała kilku przepisów kulinarnych. A wśród receptur: pieczona jagnięcina po rzymsku, vitello tonnato, parmigiana na pieczonych bakłażanach i dorsz po sycylijsku.

OCEŃ KSIĄŻKĘ