Poniedziałek, 11 września 2017
WydawcaStudio Emka
AutorEwa Hangel
Recenzent(et)
Miejsce publikacjiWarszawa
Rok publikacji2017
Liczba stron132
Tekst pochodzi z numeru MLKMagazyn Literacki KSIĄŻKI 8/2017

Pora na kociołkowanie – gotowanie wspólnie ze znajomymi w plenerze, przy ognisku. Tak biesiadują Węgrzy, czemu nie zaszczepić tego pomysłu wśród Polaków, którzy także lubią celebrować spotkania? Takie gotowanie nie wymaga zbyt wielu umiejętności, nie jest pracochłonne, ale jest oryginalne, pozwala na dużą swobodę w łączeniu składników, a do tego jest zdrowe – zachęca autorka.

„Kulinarna wariatka”, jak pisze o sobie, skomponowała ponad 70 przepisów na dania jednogarnkowe, w których prym wiodą warzywa. Oddzielny rozdział poświęcony został daniom z niskim indeksem glikemicznym – z myślą o osobach zmagających się z cukrzycą i insulinoodpornością. Każdy z przepisów można wykorzystać zarówno w plenerze, nad ogniskiem, jak i we własnej kuchni. W kociołku śmiało uwarzyć można krumplifőzelék, czyli węgierską zupę krem z ziemniaków, lebbencs leves (zupę kluseczkową po węgiersku), ratatouille, musakę, grzybowe kaszotto z pietruszką, vege bigos z papryką chilli i soczewicą czy paellę z warzywami. Pysznie!

Podaj dalej
OCEŃ KSIĄŻKĘ