Mikroby żyją nie tylko wokół nas, ale także… w nas. Na jednym centymetrze kwadratowym naszej skóry mieszka ich 10 milionów! Jesteśmy „efektem globalnej trwającej od milionów lat współpracy”. I nie wszystkie szkodzą – większość jest potrzebna, a nawet pożyteczna. Mikroby mogą być naszymi żołnierzami, nauczycielami i lekarzami. Przyjacielskie mikroby rozkładają ścieki, biorą udział w powstawaniu insuliny produkowanej w fabrykach, potrafią wytwarzać leki ratujące życie, smaczne jedzenie, a także piwo i wino. Dniem i nocą „pracują” w lesie, w oceanie, w rolnictwie… również w naszych jelitach, „żeby utrzymać nas w zdrowiu”. Potrafią też siać spustoszenie. Covid-19, ospa, dżuma, grypa hiszpanka, ebola, świńska grypa, ptasia grypa – to wszystko ich dzieło. Hiszpanka omal nie zabiła szesnastoletniego Walta Disneya. Na szczęście przeżył! Gdyby nie wygrał swojej prywatnej wojny z mikrobami, nie mielibyśmy dziś Kaczora Donalda ani Myszki Miki.
„Jeśli po zakończeniu lektury będziecie myśleć o mikrobach wyłącznie jak o wrednych zarazkach, które wywołują choroby, uznam to za swoją porażkę”, wyznaje autorka. Tłumaczy, czym różnią się grzyby, bakterie i wirusy, skąd się biorą epidemie, które zarazki są meganiebezpieczne, czemu lepiej się szczepić. Tego wszystkiego (i dużo, dużo więcej) dowiedzą się młodzi czytelnicy (7+). Napisana przystępnym, wspomaganym obrazkami językiem książka to popularnonaukowy przewodnik, kolejny w serii „Akademia Mądrego Dziecka”. Uczy, bawi i inspiruje.