środa, 22 marca 2017
WydawcaNowy Świat
AutorPiotr Adamczewski‚ Andrzej Garlicki
Recenzent(JH)
Miejsce publikacjiWarszawa
Rok publikacji2005
Liczba stron240


Ta apetycznie wydana książka to świetny przewodnik
dla warszawskiego – i nie tylko warszawskiego
– smakosza‚ który chociaż od czasu
do czasu pozwala sobie na kosztowanie mniej lub bardziej egzotycznych dań w lokalach
gastronomicznych. „Smakosze żyją krócej‚
ale za to przyjemniej‚” twierdzą zgodnie autorzy we wstępie. I słusznie – współczesna wiedza medyczna nie szczędzi nam dobrych rad‚ by w trosce o poziom cholesterolu zrezygnować z golonki i żeberek
na rzecz kiełków i surowych warzyw (bez sosu)‚ bo inaczej miażdżyca‚
wylew i zawał gwarantowane – jak w dobrej loterii fantowej. Ale dość z narzekaniem! Lepiej pomyśleć o pysznościach i przyjemnościach czekających nas w polecanych przez Adamczewskiego i Garlickiego lokalach.
W przewodniku znalazły się recenzje setki restauracji‚ posegregowane
według liczby przypisanych przez recenzentów gwiazdek – od pięciu poczynając‚ a na jednej kończąc‚ choć do tej ostatniej kategorii zakwalifikowano litościwe zaledwie trzy miejsca. W sumie jest w czym wybierać‚ choć niekiedy serce czytelnika ściska współczucie‚ gdy pomyśli o niewdzięcznej pracy kulinarnego recenzenta – autorzy przewodnika nie kryją‚ że bywa ona „momentami równie niebezpieczna jak praca sapera
(nie wiadomo‚ co gorsze – rozbrajanie granatu czy zjedzenie zimnej golonki). Ponadto robota owa nie jest wolna od dysonansów personalnych
– „niektórzy restauratorzy woleliby nas widzieć na katafalku niż przy stoliku w swoich lokalach”, wyznają szczerze autorzy.

Podaj dalej
OCEŃ KSIĄŻKĘ