Poniedziałek, 12 sierpnia 2013
WydawcaGrupa Wydawnicza Relacja
AutorAleksandra Seghi
RecenzentET
Miejsce publikacjiWarszawa
Rok publikacji2013
Liczba stron190


Toskania, mimo że dużo się o niej pisze i mówi, od ekologicznej strony
jest praktycznie nieznana. Smakoszka z Toskanii, Polka od kilkunastu
lat mieszkająca w Pistoi, pisze o ekożyciu w jednym z najpiękniejszych
zakątków świata. To bardzo znamienne, bo współczesne społeczeństwo,
nastawione na konsumpcjonizm i wygodę, swoim zachowaniem
wpływa na degradację środowiska naturalnego, na niszczenie,
zaśmiecenie także i takich miejsc.

Autorka propaguje zdrową i ekologiczną żywność, powołując się
na słynne powiedzenie, że człowiek jest tym, co je. Jej książka jest
opowieścią o tym, jak rodzina i przyjaciele prowadzą życie w zgodzie
z naturą, w sposób świadomy i przyjazny dla środowiska. Aleksandra
Seghi sporo miejsca poświęca zrodzonemu niedawno ruchowi
zakupów solidarnych. Są to grupy osób, które skrzykują się przez
internet i robią wspólne zakupy, zamawiając produkty od lokalnych,
małych producentów. Autorka pisze o kooperatywach spożywczych i innych mądrych pomysłach na poprawę świata. Mnóstwo tu ciekawostek,
informacji, których próżno szukać w innych publikacjach.
„Zielona Toskania” jest jedyna w swoim rodzaju, to ważna i potrzebna
książka. Ogarnięta pasją kulinarną Seghi nie byłaby sobą, gdyby nie
umieściła w niej kilku przepisów na pyszne i zdrowe dania, oparte na
warzywach i owocach pochodzących z ekologicznych upraw, na oliwie
i ziołach.

Podaj dalej
OCEŃ KSIĄŻKĘ