Poniedziałek, 12 sierpnia 2013
WydawcaGrupa Wydawnicza Relacja
AutorAleksandra Seghi
RecenzentET
Miejsce publikacjiWarszawa
Rok publikacji2013
Liczba stron190


Toskania, mimo że dużo się o niej pisze i mówi, od ekologicznej strony
jest praktycznie nieznana. Smakoszka z Toskanii, Polka od kilkunastu
lat mieszkająca w Pistoi, pisze o ekożyciu w jednym z najpiękniejszych
zakątków świata. To bardzo znamienne, bo współczesne społeczeństwo,
nastawione na konsumpcjonizm i wygodę, swoim zachowaniem
wpływa na degradację środowiska naturalnego, na niszczenie,
zaśmiecenie także i takich miejsc.

Autorka propaguje zdrową i ekologiczną żywność, powołując się
na słynne powiedzenie, że człowiek jest tym, co je. Jej książka jest
opowieścią o tym, jak rodzina i przyjaciele prowadzą życie w zgodzie
z naturą, w sposób świadomy i przyjazny dla środowiska. Aleksandra
Seghi sporo miejsca poświęca zrodzonemu niedawno ruchowi
zakupów solidarnych. Są to grupy osób, które skrzykują się przez
internet i robią wspólne zakupy, zamawiając produkty od lokalnych,
małych producentów. Autorka pisze o kooperatywach spożywczych i innych mądrych pomysłach na poprawę świata. Mnóstwo tu ciekawostek,
informacji, których próżno szukać w innych publikacjach.
„Zielona Toskania” jest jedyna w swoim rodzaju, to ważna i potrzebna
książka. Ogarnięta pasją kulinarną Seghi nie byłaby sobą, gdyby nie
umieściła w niej kilku przepisów na pyszne i zdrowe dania, oparte na
warzywach i owocach pochodzących z ekologicznych upraw, na oliwie
i ziołach.

Ta książka nie była jeszcze oceniana.
Proszę czekać...
OCEŃ KSIĄŻKĘ

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?