Piątek, 2 grudnia 2011
WydawcaG+J
AutorAnnie Bell
TłumaczenieEwa Kapilewicz i Zuznanna Brenek
RecenzentKF
Miejsce publikacjiWarszawa
Rok publikacji2011
Liczba stron176


Podtytuł książki brzmi: „Ponad 100 przepisów
na smaczne, inspirujące zupy”… Wiem,
że zupy potrafią (cóż za nie na miejscu czasownik)
być smaczne, ale żeby od razu inspirowały?
A do czego niby?
Sądząc po „niszowości” zamieszczonych

w poradniku przepisów, zakładam, że
zupy te mogą być inspiracją do wariacji na
temat kolejnych potraw, przyrządzonych na
podobnej bazie produktowej. Warunkiem
jednak dosyć dobre „oblatanie” kucharza w nowych trendach i dostępność
niektórych składników. Wydawnictwo G+J po raz kolejny
bowiem funduje nam przepisy, których użycie wymaga znajomości
takich ingrediencji jak bulion rybny, olej arachidowy, przegrzebki,
fenkuł, brokuły rapini, jogurt grecki czy rukwia… Nawet słownik
edytora tekstów Word niektórych wyrazów nie rozpoznał! Oczywiście
nie twierdzę, że produkty te nie są w Polsce dostępne, ale
na próżno szukać ich, powiedzmy, w Żabce. Nawet występujące
w jednym z przepisów ziemniaki określone zostały jako… „zwykłe”,
bo i z takich co nieco można przyrządzić. A zatem jest to książka
dla smakoszy. Ambitnych!
Atutem poradnika bez wątpienia są fotografie – tak sugestywne, że

człowiek gotów jest jechać na drugi koniec świata po „1,5 kg dojrzałych
pomidorów typu bycze serca”.

Podaj dalej
OCEŃ KSIĄŻKĘ