Pacjenci, którzy zmagają się z chorobą Hashimoto, Gravesa-Basedowa, reumatoidalnym zapaleniem stawów czy inną chorobą autoimmunologiczną nie zawsze zdają sobie sprawę, że nie tylko odpowiednimi lekarstwami, ale też odpowiednią dietą mogą wpłynąć na poprawę swojego stanu zdrowia. A skala problemu jest poważna i dotyczy coraz większej liczby osób.
Zespół pod kierownictwem dr n. med. Mirosławy Gałęckiej opracował publikację, dzięki której łatwiej zrozumieć, czym tak naprawdę są choroby autoimmunologiczne, gdzie szukać wiarygodnych informacji, w jaki sposób rozmawiać ze specjalistami i jakie mieć wobec nich oczekiwania (najbardziej pożądane jest holistyczne spojrzenie na pacjenta, a nie tylko z perspektywy własnej specjalności). Autorki w oparciu o własne wieloletnie doświadczenie zawodowe podkreślają, że dieta „szyta na miarę” może wesprzeć leczenie farmakologiczne i zmniejszyć skutki choroby.
W tej publikacji znajdziemy informacje na temat tego, jak ważne jest zdrowie jelit, dlaczego zdrowsze jest jedzenie makaronu czy ryżu na drugi dzień po ugotowaniu, czemu unikać orzechów i nasion oraz o co chodzi z tym glutenem, czy rzeczywiście powinno się go wyeliminować? Znakomitym dopełnieniem informacji praktycznych jest zbiór przepisów na zdrowe dania.
Książka bardzo starannie wydana, w poręcznym formacie, co pozwala na zabranie jej do torebki i czytanie w oczekiwaniu na wizytę u lekarza.